50 yıldır görülmeyen kılıç balığının ardından çipura sürprizi

İstanbul Boğazı’nda 50 yıldır görülmeyen kılıç balığının balıkçı ağlarına takılmasının ardından Karadeniz’in boğaz girişi yakınlarında 200 çipura balıkçı ağlarına takıldı...

50 yıldır görülmeyen kılıç balığının ardından çipura sürprizi

Milliyet Gazetesi'nden Gökhan Karakaş'ın haberine göre İstanbul Boğazı’nda 50 yıldır görülmeyen kılıç balığının balıkçı ağlarına yakalanmasının ardından ilginç bir olay da Karadeniz’in Boğaz girişine yakın kıyılarında yaşandı. Çok uzun süredir Karadeniz’de görülmeyen çipura balıkları orta su avcılığı yapan Mehmet Kıran ve Epci Kemal Reis isimli teknelerin ağlarına girdi. 2-5 kg arasında değişen ağırlıklarıyla ağlara dolan 200 çipura, İstanbul’un ünlü balık restoranları tarafından satın alındı.

12 Ekim gecesi Sarıyer-Kireçburnu yakınlarında ağlarını denize seren balıkçı reisi Şaban Şengül, 50 kg ağırlığında bir kılıç balığını tutmuştu.

1970’li yıllardan beri İstanbul Boğazı’nda avlanmayan kılıç balığı balıkçılar arasında büyük sevince neden olurken bir sürpriz haber de İstanbul Boğazı girişinden geldi. İstanbul’un Karadeniz kıyılarında orta su avcılığı yapan Mehmet Kıran ve Epci Kemal Reis teknelerinin ağlarına 150 kadar lüfer balığı geldi.

Ağlarını toplayan balıkçılar lüferlerin arasında çipuraları görünce çok şaşırdı. Her biri 2-5 kg arasında değişen 200 kadar çipurayı toplayan balıkçılar hayatlarında ilk kez Karadeniz’de bu balığı avlamanın mutluluğunu yaşadı. Teknenin reisi Hayrettin Kıran, “Lüfer beklentimiz vardı. Fakat yassı şekliyle kolayca lüferden ayrılan çipuraları görünce çok şaşırdık. Balıkhanedekiler ve restoran yetkilileri de şaşırdı. Karadeniz’in sunduğu bereket bizi mutlu ederken balıkçılığın sürdürülebilir yani daha uzun yıllar sürmesi için çok dikkatli olmamız gerekiyor” diye konuştu.

Akdenizleşme süreci izlenmeli

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü’nden Doç. Dr. Taner Yıldız, çipuranın Akdeniz havzası için önemli bir tür olduğunu söyledi. Karadeniz’de nadir görülen çipuranın İstanbul kıyılarında ağlara gelmesini değerlendiren Dr. Yıldız, “Balıkçılık biyolojisiyle ilgili temel kaynaklar çipuranın Karadeniz’de varlığından bahsediliyor ama balıkçılık kaynağı oluşturacak bolluktan söz edilemez. 1967’den günümüze Karadeniz’deki av istatistikleri incelendiğinde çipuranın seyrek avlandığını görmekteyiz. Avı artarsa önemli bir gelir kaynağı olabilir. Çok yakın zamanda çipura dışında mırmır balığının da Karadeniz’de yaygınlaşmaya başladığı özellikle olta balıkçıları arasında konuşulmaktadır. Ayrıca bu yıl tropik ve subtropik sularda görülen lambuka balığı da Karadeniz’de bir zıpkıncı tarafından avlandı. Haber balıkçılık açısından sevindirici olsa da günümüz koşullarında Karadeniz’in Akdenizleşme süreci sıkı takip edilmelidir” dedi.