Alzhemier için erken tanı yolda!

Alzheimer'da yeni umut doğdu. Doktor Sevda Sarıkaya, Alzhemier için geliştirilen kan testinin etkin tedavi için önemli olduğunu vurguladı, “Bu test tanıda arada kalınan hastalar için hekimlere yol gösterici olacak” dedi.

Alzhemier için erken tanı yolda!

Akşam Gazetesi'nin haberine göre alzheimer hastalığının erken tanısında kullanılmak üzere geliştirilen kan testi Avrupa'da onay aldı. Kanda U-p53AZ pozitifliğine bakılan testte, Alzheimer gelişmeden 5-6 yıl öncesinde de kanda pozitif olan anormal protein saptanabiliyor. Akşam Gazetesi Yazarı, Nöroloji Uzmanı Doktor Sevda Sarıkaya, kan testinin tanıda arada kalınan hastalar için hekimlere yol gösterici olacağına dikkat çekti, şu bilgileri paylaştı:

İNGİLTERE'DE KABUL EDİLDİ

"Bu test erken evre tanının neredeyse hiç konulamadığı Türkiye'de uygulanırsa, bilinen hasta sayısının en az bir kat daha artacağına eminim. Tanıyı erken koymak her zaman için tedavinin etkinliğini artırır. 'Anormal protein katlantıları'nı insan için çok elzem olan normal proteinlerle karıştırmayın. İnsan bedeni bu anormal proteinleri kendisi üretiyor. Buna çare bulunduğunda hastalığa çözüm bulunmuş olacak. İngiltere'de kabul edildi. Ne zaman başlarlar bilmiyorum. Ama tarama testi olarak kullanılmayacak. Yani herhangi bir bulgunuz yoksa istenmez."

9 KİŞİDEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR

65 yaş üzerinde 9 kişiden birinde görülen Alzheimer hastalığının yaş ilerledikçe sıklığı daha da artıyor. Alzheimer hastalığı üzerine yapılan onlarca yıllık araştırmalara rağmen, teşhis koymak veya riski belirlemek için hala omurilik sıvısı veya PET taramaları gibi pahalı ve zahmetli testler kullanılıyor.

Halen dünyada 47 milyon Alzheimer hastası var ve 2030'da 76 milyon ve 2050'de ise 135.5 milyon hasta olması bekleniyor. Türkiye'de ise 600.000 aile bu hastalıkla mücadele ediyor. Her 3 saniyede 1 kişi demans hastası oluyor.