Apple’dan ekran teknolojisi konusunda dev adım

Apple, ekranlarda yaşanabilecek kaçınılmaz aşınma ve yıpranmanın önüne geçebilecek bir teknoloji üzerinde çalışıyor.

Apple’dan ekran teknolojisi konusunda dev adım

iPhone modelleri gelecekte kendi kendini tamir edecek!

Apple, ekranlarda yaşanabilecek kaçınılmaz aşınma ve yıpranmanın önüne geçebilecek bir teknoloji üzerinde çalışıyor.

Akıllı telefonlar her geçen gün gelişirken üreticiler de farklı özellikler ile kullanıcıları kendilerine çekmeye çalışıyor. Akıllı telefonlarda son dönemde en çok öne çıkan özelliklerden bir tanesi ise katlanabilir ekranlar oldu. Birçok üretici bu konuda önemli adımlar atmış durumda. Ancak her yeni teknoloji gibi katlanabilir telefonların da bazı sorunları mevcut.

Apple’dan ekran teknolojisi konusunda dev adım

Samsung, Xiaomi, Motorola, Huawei, Oppo ve Honor hâli hazırda katlanabilir ekranlı telefonları ile karşımıza çıkmış durumda. Diğer yandan Apple ise henüz bu sektöre adım atmış değil. Katlanabilir telefon modeli için çalışmalarını sürdüren şirket, katlanabilir ekranların belli başlı sorunlarını kökten çözme niyetinde.

Apple, en az beş yıldır katlanabilir bir iPhone üzerinde çalışıyor ve ekranın katlanabileceği noktaları analiz ediyor. Bu ekranlarda yaşanabilecek kaçınılmaz aşınma ve yıpranmanın önüne geçebilecek bir teknoloji üzerinde çalışan şirket, iPhone ekranların kendi kendine tamir edebilmesini amaçlıyor.

Teknoloji şirketinin aldığı yeni patent, ekranlarda meydana gelebilecek hasarı en aza indirmeyi amaçlarken aynı zamanda hasar gören bölümün kendi kendine yenilenmesini konu alıyor. “Esnek Ekran Kaplama Katmanlarına Sahip Elektronik Cihazlar” adı altında Apple katlanabilir cihazlar konusunda önemli adımlar atmayı planlıyor.

Patentin “kendi kendine iyileşme” kısmı oldukça dikkat çekici. Ancak patentte henüz bu özelliğin detayları paylaşılmış değil. Patente göre yeni modelin ekranı üç parçadan oluşacak. Cihazın her iki tarafında standart sabit ekranlar yer alırken, katlanan kısımda ise esnek bir ekran bulunması planlanıyor.

Apple, cihaz kullanım sırasında ekranda oluşabilecek eziklerin, çiziklerin veya diğer kusurların sayısını azaltmaya yardımcı olmak için ekran üzerinde kendi kendini onaran bir malzeme katmanına yer verilebileceğini belirtiyor.

Şirket, kendini yenileyebilen katmanın tıpkı bir elastomer gibi çalışacağını ifade ediyor. Elastomerleri şekilleri bozulmuş olsa da eski hâllerine dönmeleri ile öne çıkan polimer bir madde olarak ifade edebiliriz. Apple böylelikle iPhone ve diğer cihazlarının ekranlarında meydana gelebilecek hasarları tamir etmek istiyor.

Teknoloji devi, kendi kendini iyileştirme işlevinin harici olarak uygulanan ısı, ışık, elektrik akımı veya diğer uyaranlarla başlatılabileceği veya hızlandırılabileceğini belirtiyor. Apple bunun için ise ekran üzerinde bir ısıtma katmanı oluşturan şeffaf iletkenlere yer verme hedefinde. Cihaz şarj olurken de bu katmanın devreye girmesi amaçlanıyor.

Apple’ın aldığı bu patent her ne kadar ilk olarak katlanabilir ekranları akla getirse de şirketin diğer cihazları da bu teknolojiden faydalanabilir. Apple imzalı dizüstü bilgisayarlar, tabletler, telefonlar ve akıllı saatler ilerleyen dönemde kendi kendini tamir eden ekran teknolojisinden faydalanabilir.

Apple tarafından yapılan bu patent başvurusu ekran teknolojisinin gelebileceği noktaları en güzel şekilde ortaya koyuyor.

Kaynak: ShiftDelete.Net

Konular teknoloji Apple