Aşı savaşlarında yüksek gerilim!

Covid-19 salgınıyla mücadelede hayati unsur haline gelen “aşı” konusu, ülkeler arası diplomatik tansiyonun yükselmesine neden oluyor. Avrupa ile İngiltere, Çin ile Hindistan arasında, aşı nedeniyle gerginlik yaşanıyor.

Aşı savaşlarında yüksek gerilim!

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre İngiltere-İsveç ortaklı ilaç şirketi AstraZeneca’nın, Avrupa Birliği’ne (AB) vaat ettiği 90 milyon koronavirüs aşısının sadece 3’te birini teslim etmesi, AB ile İngiltere arasında sert rüzgarlar estiriyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AstraZeneca’nın, üye ülkelere taahhüt ettiği aşı teslimatlarını yapmaması halinde, bu aşının ihracatını engelleyebileceklerini söyledi. Alman basınına konuşan von der Leyen, “Öngörülen ihracatı yasaklama seçeneğimiz var, AstraZeneca’ya başka ülkelere ihracata başlamadan önce ‘AB ülkelerine verdiğini sözleri tut’ mesajı gönderiyoruz” dedi.

Konunun, Perşembe günü yapılacak AB zirvesinde de tartışılacağı belirtilirken, von der Leyen’in açıklamalarına Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Şansölyesi Angela Merkel’den de destek geldiği kaydediliyor. İngiltere’ye yönelik ihracat yasağını içeren planın, aynı zamanda İtalya ve Danimarka tarafından da desteklendiği bildiriliyor. Buna karşılık “aşı ticareti savaşı”nın daha geniş etkisinden korkan Hollanda, Belçika, Polonya, İsveç ve İrlanda buna karşı çıkıyor.

İngiltere savunmada

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ise konuya ilişkin açıklamasında AB’nin başarısız aşı uygulaması nedeniyle “muazzam bir siyasi baskı altında” olduğunu söyledi. Wallace, Brüksel’in ihracat yasağı uygulaması halinde ‘AB’nin küresel olarak itibarının zarar göreceği’ uyarısında bulundu. İngiltere’de Aşı Görev Gücü’nün başındaki Kate Bingham da “Sözleşmeler ve taahhütler bozulursa bu, hukukun üstünlüğüyle gurur duyan, sözleşmeleri takip etmekten ve açık bir ticaret bloğu olmaktan gurur duyan bir ticaret bloğu (AB) için çok zarar verici bir şey olur” dedi.

Asya’da bağış yarışı

Öte yandan Çin’in son 10 yılda Sri Lanka, Maldivler, Bangladeş ve geleneksel olarak Hindistan’ın etki alanında olduğu düşünülen diğer ülkelerle ilişkilerini artırması dikkat çekerken, Delhi ile Pekin arasında bu kez de “Kovid-19 aşıları üzerinden” yeni bir mücadele başladı.