'Ay köyü' inşaatı 10 yıla başlıyor

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Ay’da ‘yaşayacak’ ilk astronotların evlerinin nasıl görüneceğini gösteren olası tasarımların görsellerini yayınladı.

'Ay köyü' inşaatı 10 yıla başlıyor

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre ESA danışmanı Aidan Cowley, 2024 yılına kadar bir erkeği ve kadını tekrar aya göndermeyi taahhüt eden Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) yeni görevinin bir kısmının, Ay’da sürdürülebilir bir koloni inşa etmek için gerekli araştırmaların yapılması olduğuna dikkat çekti. Cowley, Ay’da astronotların yaşayabileceği silindirik yapıların 10 yıl içinde inşa edilmeye başlayacağına inandığını söyledi. Bilim insanları, bir metre derinliğinde regolit duvarlar ve çatı kullanmanın binaları aydaki radyasyona ve donma sıcaklıklarına karşı koruyacağına inanıyor.

Tuğlaları güneş pişirecek

Ay toprağının üst katmanı kullanılarak yapılan tuğlalar, güneşte pişirilmeye bırakılmadan önce robotlar tarafından toplanacak ve 3D yazıcılarla tuğlaya dönüştürülecek. Astronotlar, görevlerin ilk birkaç yılında basınçlı mobil habitatlarda yaşayacak ancak, daha kalıcı bir üs, solunabilir hava ve yakıt için hidrojen ve oksijen barındıran buz içeren ‘Shackleton’ kraterinin yakınında olacak.

Konular uzay NASA