Berkin Elvan'ın annesinin kolunu kıran polislere tazminat cezası

Süreyya Operası önünde düzenlenen eylemde polis müdahalesi sonucu kolu kırılan ve ters kelepçeyle gözaltına alınan Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan'a 20 bin TL tazminat ödenecek.

Berkin Elvan'ın annesinin kolunu kıran polislere tazminat cezası

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Anayasa Mahkemesi, gezi direnişinde polisin attığı gaz fişeği ile başından yaralanan ve aylarca komada kaldıktan sonra 15 yaşında hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın annesiyle ilgili kararını açıkladı.

Gülsüm Elvan, açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek vermek için 11 Ağustos 2017 günü Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde düzenlenen eyleme katıldı.

Eyleme müdahale eden polis Gülsüm Elvan ve Berkin’in kardeşi Ö.E.’nin de aralarında bulunduğu 16 kişiyi gözaltına aldı. Hastanede yapılan kontrolde Gülsüm Elvan’ın kolunda kırık tespit edildi.

“KOVUŞTURMAYA GEREK YOK”

Başsavcılık; Gülsüm Elvan’ın uyarıları dikkate almayarak görevli polislere zorluk çıkarıp gözaltına alınmamak için direndiğini, bu nedenle polisin başvurucuya karşı zor kullandığını ve kamera görüntülerinin içeriği konusunda alınan bilirkişi raporunda başvurucunun darbedildiğine ilişkin görüntü bulunmadığını belirterek şüpheli polisler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Tüm itirazları reddedilen Gülsüm Elvan, son aşamada Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Polisin hukuka aykırı müdahalesi nedeniyle kolunun kırıldığını, kolunun kırık olduğu anlaşılmasına rağmen saatlerce elleri arkadan kelepçeli bir şekilde bekletildiğini ve şikayeti hakkında etkili bir soruşturma yürütülmediğini kaydetti.

“BİLİRKİŞİ RAPORU YETERSİZ” 

Kolun kırık olmasının açık olmasına rağmen soruşturmanın ancak şikayet üzerine başlatıldığının altını çizen Yüksek Mahkeme, bilirkişi raporunun son derece yetersiz olduğunu kaydetti.

AYM yaptığı incelemede şu tespitte bulundu:

“Başsavcılık; başvurucunun kesin adli raporunu aldırmışsa da başvurucunun kolunun bir polisin sol kolunu bileği ile dirseğinden tutarak çevirmesi nedeniyle kırıldığını iddia etmesine rağmen kolunun nasıl kırılmış olabileceği, iddia ettiği şekilde kol kırığının meydana gelip gelemeyeceği konusunda bilirkişiden rapor almamıştır.”

Yüksek mahkeme neticede şu hükmü kurdu: 

"Haksız ve orantısız güç kullanıldığına ilişkin iddia hakkında yürütülen soruşturmanın etkisizliği nedeniyle kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,
Haksız ve orantısız güç kullanıldığına ilişkin iddia hakkında yürütülen soruşturmanın etkisizliği nedeniyle Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan kötü muamele yasağının usul boyutunun İHLAL EDİLDİĞİNE,
Kararın bir örneğinin kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına GÖNDERİLMESİNE,
Başvurucuya net 20 bin TL manevi tazminat ÖDENMESİNE,
OYBİRLİĞİYLE karar verildi."