BİM’den tarihi cezaya ‘siyasi yönlendirme’ tepkisi

Rekabet Kurumu'nun 958 milyon TL'lik tarihi ceza kestiği BİM'den sert tepki geldi. 'Siyasi yönlendirme' olduğuna işaret eden BİM, "'Fahiş fiyat' iddialarını indirim market zincirleriyle ilişkilendirmek amacıyla" cezaların verildiğini öne sürdü.

BİM’den tarihi cezaya ‘siyasi yönlendirme’ tepkisi

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Rekabet Kurumu’nun kartel oluşturdukları iddiasıyla ceza kestiği beş zincir marketin en büyüğü olan BİM’den açıklama geldi.

2020 mali yılı gayri safi gelirinin yüzde 1,8’ine denk gelen 958 milyon TL’lik ceza kesilen BİM, kararı yargıya taşıyacağını duyurdu.

Beş zincir markete ve bir yağ şirketine kesilen cezaları “tarihte görülmemiş ağır cezalar” olarak değerlendiren BİM, “siyasi yönlendirme” olduğuna işaret etti.

‘FAHİŞ FİYAT İDDİALARINI İLİŞKİLENDİRMEK İÇİN…’

BİM’den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Rekabet Kurumu tarafından zincir marketler hakkında yaklaşık iki yıldır yürütülmekte olan soruşturma sonucunda, 5 zincir markete ve bir tedarikçi şirkete, ‘kartel’ oluşturdukları iddiasıyla ciroları oranında tarihte görülmemiş ağır cezalar verilmiştir.

‘Fahiş fiyat’ iddialarını indirim market zincirleriyle ilişkilendirmek amacıyla verilen cezalar,
siyasi yönlendirmelerden bağımsız, tarafsız ve düzenleyici bir rol üstlenmesi gereken Rekabet Kurumu adına kötü bir emsal teşkil edecek, uluslararası itibarına gölge düşürecektir. Hukuki savunma sürecinde, zikredilen unsurlardan hiçbirinin şirketimizin herhangi bir rekabet ihlalini ortaya koyacak nitelikte olmadığı somut veriler ışığında şeffaflıkla ortaya konulmuştur. Buna rağmen Rekabet Kurumu haksız bir karar alarak, bu kararı marketlerin tedarikçileriyle gerçekleştirdikleri gündelik iletişimler ve e-posta yazışmalarına, bakanlık ve şirket yetkilileri arasında yapılan toplantı notlarına, olağan raf fiyat geçişlerine dayandırmıştır.

‘PAHALILIĞIN SORUMLUSU OLARAK GÖSTERİLDİK’

BİM düşük kar marjı ve düşük fiyat politikasıyla son 25 yılda Türkiye'de enflasyonun düşmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Buna rağmen ‘pahalılığın sorumlusu’ olarak gösterilmesi ve kartel iddiasıyla tarihte görülmedik büyüklükte bir ceza verilmesi, ülkemizde yatırım ortamının ve serbest piyasanın gelişimine hizmet etmeyen, haksız ve adaletsiz bir karardır. Bu nedenledir ki, BİM sonuna kadar haklarını savunacak, kapsamlı bir şekilde kararı yargıya taşıyacaktır. Bağımsız ve adil yargımızın uğradığımız haksızlığa sessiz kalmayacağını ümit etmekteyiz.

BİM, kurulduğu 1995 yılından bugüne kadar, sektör ortalamalarının çok altındaki kar marjlarıyla Türkiye'de perakende sektörünün lideri olmuştur. “Yüksek kalite, düşük fiyat” şiarıyla sunduğumuz ürünler, halkımızın büyük ilgisine mazhar olmuştur. 65.000 çalışanımız her gün milyonlarca müşterimize özveriyle hizmet etmektedir.

BİM, hiçbir zaman müşterisini aldatmamış, yüksek fiyatla ürün satmamış ve çok kazanmak için temel ilkelerinden asla taviz vermemiştir. Bunun en önemli kanıtı her gün mağazalarımızı ziyaret eden 5 milyondan fazla sayıdaki değerli müşterilerimizdir.

BİM olarak ülkemizde düşük fiyat, iyi kalite mal üretimi ve satışı konusunda yapılacak her türlü düzenlemeye katkı sunmaya, tecrübemizi aktarmaya ve iş birliğine hazırız. Bundan sonra da müşterilerimiz ve paydaşlarımızın desteği ile gelişmeye, büyümeye, paylaşmaya devam edeceğiz.”