Boğaziçi Üniversitesi taciz iddiasıyla sarsıldı

Öğrenci olmayan bir erkek, kör noktalardan okula giriyor, kadın öğrencileri takip ediyor, sosyal medya hesaplarından mesaj atarak rahatsız ediyor. Kadınlar, en az 35 öğrenciyi taciz eden erkeğe karşı hukuk mücadelesine hazırlanıyor.

Boğaziçi Üniversitesi taciz iddiasıyla sarsıldı

HALKTV'den Buket Toptaş'ın haberine göre gerçek kimliği bilinmeyen bir erkek, kadın öğrencilerin kabusu oldu. Şahsın, Mart 2023 tarihinden bugüne kadar en az 35 kadın öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldü.

ISRARLI TAKİP

Bilgisayar Öğretim Teknolojileri öğrencisi Ece Y.'ye bir gün sosyal medya hesabından mesaj geliyor. Ece, kendisine mesaj atan şahsın kim olduğunu merak ediyor ve konuşmaya başlıyor.

Şahıs attığı mesajlarda, Ece'nin kimlerle arkadaş olduğunu, okulda nerelere gittiğini, derslerinin final tarihlerini tek tek anlatıyor. Tanımadığı bir erkek tarafından takip edildiğini anlayan Ece, endişeye kapılıyor ve mesaj atan kişiye sürekli kim olduğunu soruyor fakat bir yanıt alamıyor.

Şahıs bir gün Ece'yi sosyal medya platformundan sesli olarak arıyor. O esnada arkadaşlarıyla oturan genç kadın, telefonu açıyor ve hoparlöre alıyor.

Arkadaşlarından biri telefonun ucundaki sesi tanıyor ve "Okulun önünde denk geldik. Benden kendisini okula sokmamı rica etti, ismini de söyledi" diyor.

Ece, bunun üzerine mesaj atan şahsa, arkadaşının söylediği isimle hitap ediyor ve şahıs deliye dönüyor. "Beni kime sordun, beni mi araştırıyorsun?" diyerek Ece'yi azarlamaya başlıyor.

Genç kadın, şahsı kendisini bir daha rahatsız etmemesi konusunda uyardığını belirterek, "Çok korktum. Direkt kapattım ve bana bir daha sakın yazma dedim. Bu esnada tüm mesajları silmiş, attığı mesajları geri çekmiş” diyor.

İLK KEZ GÖRÜYOR

Ece, şahsın yüzünü ilk kez okulun yaz festivalinde arkadaşı, "Bu o kişi" dediği zaman görüyor.

Sonraki günlerde ise şahısla okulun farklı kampüslerinde tekrar karşılaşıyor.

Ece, şahısla konuştuklarını gördüğü öğrencilerin yanına gidiyor ve o anları şöyle anlatıyor:

"Şahıs bir grupla konuşuyordu. Yanlarından ayrılınca hemen gidip sordum. Şahsı tanımadıklarını söylediler. Büyük ihtimalle kendisini misafir olarak okula sokmaları için onlardan yardım istedi. Okula girmek için hep bu taktiği uyguluyor."

KÖR NOKTALARDAN OKULA GİRİYOR

Bunun üzerine Ece, güvenlik görevlilerine şahsın öğrenci olmadığını ve kadınları rahatsız ettiğini aktarıyor. Güvenlik görevlileri gerekeni yapacaklarını dile getirselerde üç hafta sonra Ece, şahısla Kuzey Kampüsteki kütüphanede tekrar karşılaşıyor... Bu defa güvenliğe giderek tutanak tutturuyor, neler olduğunu şu sözlerle aktarıyor:

"Güvenliğe gidip söyledim. Güvenlikler, kütüphanenin içine girip bu şahsı alıp dışarı çıkardılar."

Ece, şahsın kameraların görmediği noktaları tespit edip duvardan atlayarak okula girdiğini de öne sürüyor:

"Güney Kampüs'te okulun bazı kör noktaları var. Kamera görmüyor veya duvardan atlayarak girilebilecek yerler var. Konuştuğu birkaç kişiye okula bu şekilde girdiğini söylemiş. Bu kör noktalardan Güney Kampüs'e girmeye devam ediyor."

EN AZ 35 KADIN

Ece, 35 kadına ulaşıyor. Şahıs kadınların tümüne kendisini Elektrik Elektronik Bölümü öğrencisi olarak tanıtıyor.

Bazılarına Beykoz'da bazılarına ise Kadıköy'de yaşadığını söylüyor. Birkaç kadına ise Türkiye'ye Fransa'dan geldiğine dair bilgi veriyor.

OKULLA İLİŞİĞİ VAR MI?

Kadınlar, şahsın öğrenci olduğunu dile getirdiği bölümde de üye olduğunu ifade ettiği kulüplerde de kendisine dair bir ize rastlayamıyor. Okullarının sisteminden, şahsın kendisini tanıttığı kimlikte bir öğrenci olmadığı bilgisine ulaşıyorlar.

Kadınlar yaşanan bu durum karşısında dehşete kapılıyorlar. Ece, şöyle konuşuyor:

"Hepimiz hakkında bu kadar fikir nasıl elde ediyor bilemiyoruz. Gerçekte takıldığımız yerleri söyleyebiliyor olmasını anlamlandıramıyoruz. Tuhaf ve korkunç."

Şahıs, birkaç gün önce okulun yakınındaki metro istasyonunda gözüküyor: "Metronun orada hâlâ oturup insanlardan sigara istiyor. Yanına gidip rahatsız ediyor. 'Tanışabilir miyiz?' falan diye soruyor."

"ÇOK KORKTUM AMA MÜCADELE EDECEĞİZ"

Ece, yaşadığı durumun psikolojisini olumsuz etkilediğini, önce çok korktuğunu ama mücadele etmeye karar verdiğini vurguluyor.

Ece, tacize uğrayan diğer kadınlarla birlikte hukuk mücadelesine hazırlandıklarının altını çizerek, sözlerini şöyle sonlandırıyor:

“Cidden çok sıkıntılar yaşadım. Sürekli etrafıma bakarak yürüdüm. İlk zamanlar suratını da tanımıyordum. Arkadaşlarım gözlüklü olduğunu söylemişti. Etrafımdaki tüm gözlüklü erkeklerden çok korkuyordum. Böyle bir şeyin olması güvende hissettirmiyor. Diğer kadınlarla hukuk mücadelesi başlatacağız."