Bruma 'zemin' kurbanı oldu!..

Şampiyonlar Ligi’nde Galatasaray ile Juventus arasında, yoğun kar yağışı altında ve tarlaya dönen bir sahada oynanan maç sonrası bir hayli tartışılan Türk Telekom Arena’nın zemin sorunu, Bruma’nın sakatlığıyla yeniden gündemde.

Bruma 'zemin' kurbanı oldu!..

Büyük umutlarla ve 10 milyon Euro gibi yüksek bir bonservis bedeliyle transfer edilen ve Tokatspor maçında sakatlanan Portekizli genç yıldız, sezonu kapattı. Kötü zeminin faturası Galatasaray için hayli ağır olurken, sorumlu olarak Galatasaray’ın maçlarını oynadığı Arena’nın mimari yapısı gösteriliyor. Yeterince güneş alamaması gibi nedenler öne sürülüyor.

Bunun doğru olmadığını ileri süren uzmanlar, "Eğer güneş alamadığı için çim olgunlaşamasa Finlandiya’da futbol oynanamaz; aşırı güneş çimleri kavursa Katar’a Dünya Kupası verilmezdi. Çok kar sorun olsa Moskova’da, aşırı yağış sıkıntıya neden olsa Londra’da yemyeşil zeminler görülemezdi." diyerek şu görüşlere yer verildi:

"Dünyada yoğun kullanılan statlarda ya da güneş, yağmur, kar gibi doğal risklerin yüksek olduğu bölgelerde artık hibrit çim teknolojisi kullanılıyor. Hibrit çim, doğal çimin daha güçlü olarak zemine tutunabilmesini sağlayan sentetik liflerin, özel makinalarla 18 santimi zemin altında, 2 santimi yüzeyde kalacak şekilde saha tabanına gömülmesiyle uygulanan bir sistem.

İtalya’da Milan ve İnter tarafından ortak kullanılan Guiseppa Meazza/San Siro Stadı’nın eskiden yılda en az iki kez çimi değiştirilirdi. Buna rağmen zemin sağlıklı değildi. Hibrit teknolojisine geçildikten sonra sorun çözüldü."


Stat, zemin ve çim konusunda önemli araştırmalar da yapan uzman firmalar hibrit çimin kullanıldığı statlarla ilgili olarak ise "Güney Afrika’daki 2010 Dünya Kupası, Ukrayna&Polonya’daki son Avrupa şampiyonası ve Brezilya’da yapılacak 2014 Dünya Kupası’ndaki tüm statların zeminlerinde de hibrit çim kullanıldı. Günümüzde Arsenal, Manchester City gibi pek çok dev takımın idman sahaları bile hibrit çim." dediler.

HİBRİT ÇİM NEDİR?

Bu arada hibrit çimin çözümü doğa ve teknolojinin birleşimi 20 milyon yapay lifler ile güçlendirilmiş yüzde 100 doğal çim olduğu da belirtilirken özellikleri de şöyle sıralandı:

Bilgisayar kontrollü makinalar tarafından enjekte edilir. 18 cm derinliğinde, 2 cm yüzey yüksekliğinde ekilir. 2 x 2 cm lik ızgara sisteminde göre zemine yerleştirilir.

Avantajları
Doğal çim zeminde oynama kalitesi.
4 mevsim kullanım avantajı...
Daha güçlü çim sahalar.
Çim kopmaları görülmez.
Çim kökleri muhafaza altındadır.
Kendini yenilemesi daha hızlıdır.
Yeniden çimlendirmeye ihtiyaç duyulmaz.
Etkinliklerden spor aktivitelerine kolay geçiş imkanı..
Yatırımın en hızlı sekilde geri dönüşümü sağlanır.

CİHAN



Konular Spor Haberleri