BTK raporları, Vodafone CEO'su Engin Aksoy'u yalanlıyor!

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'ye daha çok yatırım yapmak istediklerini söyledi. Ancak BTK raporları Vodafone'u yalanlıyor.

BTK raporları, Vodafone CEO'su Engin Aksoy'u yalanlıyor!

Patronlar Dünyası'nın haberine göre VODAFONE Türkiye olarak son 15 yılda Türkiye ekonomisine sağladıkları doğrudan, dolaylı ve tetiklenen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla katkısının reel değerinin 334 milyar TL’ye ulaştığını belirten Aksoy, toplam yatırımlarının reel değerinin ise 63 milyar TL olarak gerçekleştiğini söyledi.

BTK raporları, Vodafone CEO'su Engin Aksoy'u yalanlıyor!

Hürriyet'te yer alan habere göre Vodafone Türkiye’nin 15. yıl dönümü vesilesiyle hazırlanan ‘Ekonomik Etki Analizi’ ile ilgili olarak bilgiler paylaşan Aksoy, Türkiye’nin en büyük uluslararası doğrudan yatırımlarından biri olarak ekonomiye katkılarını arttırarak sürdüreceklerini söyledi.

"RAPORLAR OLMASA YALANLARA İNANACAĞIZ"

Bilişim dünyasının deneyimli gazetecisi Kemalettin Bulamacı 'da Linkedin'den yaptığı açıklamada, "İşin gerçeğini bilmesek!.. Devletimizin resmî kayıtlarına, Raporlarına girmese!.. Vodafone yalanlarına inanacağız belki ??????...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - BTK - ICT resmî raporlarına göre, o raporlardaki verilerden derlenen bilgilere göre işin gerçeği" diyerek raporları açıkladı. 

VODAFONE EN AZ YATIRIM YAPAN ŞİRKET

BTdunyasi.net sitesindeki habere göre Vodafone, 2020 yılında Türkiye’de en düşük yatırımı yapan mobil operatör oldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 2020 yılı Elektronik Haberleşme Sektörü Pazar Analizi Raporu’na göre Türkiye’de faaliyet gösteren mobil operatörler 2020 yılında toplam 9 milyar 741 milyon 983 bin 563 TL yatırım yaparken, Vodafone, bu yatırımların sadece yüzde 13.5’uğunu gerçekleştirdi. Vodafone Türkiye’nin 2020 yılı toplam yatırım tutarı yaklaşık 1 milyar 314 milyon lira olarak gerçekleşti.

BTK raporları, Vodafone CEO'su Engin Aksoy'u yalanlıyor! - Resim : 2

Dünya Mobil İşletmeciler Derneği (GSMA) verilerine göre, dünya çapında mobil operatörlerlerin ciroya göre yatırım oranları yaklaşık yüzde 16 seviyesinde. Türkiye’de 2020 yılında yaklaşık 43 milyar lira ciro elde eden üç mobil operatörün yaptığı yatırım tutarı toplam gelirlerinin yüzde 22,67’sine denk geliyor. Denklemden Vodafone Türkiye çıkarıldığında, Turkcell ve TT Mobil’in gelire göre yatırım oranları dünya standardının iki katına ulaşarak yüzde 30’u geçiyor. Vodafone Türkiye’nin, 15 milyar TL’yi geçen 2020 yılı gelirlerine göre yaptığı yatırım ise ancak gelirinin yüzde 8,68’ine denk geliyor.

VODAFONE SON BEŞ YILDA YATIRIMLARI KISTI

BTK’nın yayınlamış olduğu pazar raporu verilerine göre, Vodafone Türkiye’nin, mobil alanda yaptığı yatırım son beş yıldır cirosunun yüzde 10’undan aşağıda yer alıyor. 4.5G mobil hizmetlerinin verilmeye başlandığı 2016 yılında yüzde 11.69 ile beş yılın zirvesine çıkan yatırım/ciro oranı son dört yıldır yüzde 9 seviyelerinde dolaşıyor. Beş yılın ortalamasında, Vodafone Türkiye, cirosunun yüzde 9,33’ünü yatırıma yönlendirirken bu oran Turkcell’de yüzde 25’e TT Mobil’de ise yüzde 20’ye yakın.

Kaynak: https://www.patronlardunyasi.com/haber/BTK-raporlari-Vodafone-CEO-su-Engin-Aksoy-u-yalanliyor/255207