Cennet Koyu harap olacak: "Otel inşaatında 3 ton toz!"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 5’li çete olarak adlandırdığı Cengiz Holding’in sahibi Mehmet Cengiz, Cennet Koyu’nda yapacağı otelin projesini genişletme kararı aldı.

Cennet Koyu harap olacak: "Otel inşaatında 3 ton toz!"

Birgün Gazetesi'nden Gökay Başcan'ın haberine göre Muğla’nın Bodrum ilçesinin en değerli arazisi olarak nitelendirilen Cennet Koyu’ndaki 700 dönümlük kamu arazisi, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararıyla 2010 yılında özelleştirme kapsam ve programına alındı.

2 milyar 100 milyon TL değerindeki kamu arazisini ‘beşli çete’nin güzide üyesi Mehmet Cengiz ile Fettah Tamince’nin “Bodrumbir” isimli şirketi, Ziraat Bankası’ndan 277 milyon TL çekerek aldı.

İhaleye karşı dava açıldı. Açılan dava sonucu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, ihaleyi iptal etti. Ancak Cumhurbaşkanlığı ihaleye ilişkin bir karara imza atarak taşınmazların geri alınmamasına ilişkin karar verdi.

Bu kez Cumhurbaşkanlığı’na karşı Danıştay’a açılan davada, Cumhurbaşkanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ‘davalı’, “Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş” ise müdahil oldu. Danıştay bu kez de Cumhurbaşkanlığı kararının yürütmesini durdurdu. Böylece ihalenin reddine ikinci kez karar çıktı.

ŞİRKETİN TAMAMINI DEVRALDI

Ziraat Bankası kredisiyle araziyi devralan Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş.’nin o tarihte Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Başkanvekili ise Fettah Tamince idi. Haziran 2021’de Tamince, paylarını devredip şirketten ayrıldı. Cengiz ise Eylül 2021’de şirketi Cengiz İnşaat ile birleştirerek kapanışını gerçekleştirdi.

Mahkeme kararlarının uygulanmamasına hükümet ve yargı seyirci kalırken Cengiz’in rantla elde ettiği bölgeyi talan girişimi başladı. Cengiz, planlarda orman olarak görünen 2 ve 3. derece doğal ve 1. derece arkeolojik sit alanına otel yapmak için harekete geçti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgenin tüm koruyucu kararlarına rağmen projeye ilişkin çevresel etki değerlendirme (ÇED) kararları verildi.

3 TON TOZ

4 inşaat sezonunda bitmesi beklenen otel inşaatı Cennet Koyu’nu toza boğacak. ÇED doyasında yer alan bilgilere göre kontrollü ve kontrolsüz saatte toplam yaklaşık 3 ton toz meydana gelecek.

BirGün’e konuşan TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Erdoğan, “Bilirkişilere inceleme sırasında projeyi büyüteceklerini söylemiştik. Dediklerimiz çıkıyor. Orada çok büyük ve yoğun bir inşaata girişecekler. ÇED sürecinden muaf tutulmak için oda sayısını küçük gösterdiler. Her oda yaklaşık 1500 metre kare” dedi.

Kaynak: https://www.birgun.net/haber/cenneti-ele-gele-geciren-cengiz-oteli-buyutuyor-rantin-ve-talanin-oteli-genisliyor-469871