Dardanel, Koç'un yarım asrı deviren şirketini alıyor

Ekonomi çevrelerini hareketlendiren bir ‘satın alma’ haberi borsaya bildirildi. Ton balığı üreticisi Dardanel, Koç Holding’in köklü markası Tat Gıda’yı satın alma yolunda önemli bir aşama kaydetti.

Dardanel, Koç'un yarım asrı deviren şirketini alıyor

HALKTV'nin haberine göre Borsa İstanbul’da işlem gören Dardanel Önentaş Gıda AŞ, akşam saatlerinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) önemli bir açıklama gönderdi.

Dardanel’in KAP açıklamasında şöyle denildi: "Şirketimizin 20. 07. 2023 tarihli yönetim kurulu toplantısında; Tat Gıda San AŞ'nin hakim paylarının (yüzde 53 oranındaki paylar) satın alınması konusunda, şirketimizin hakim paylarının sahibi olan Niyazi Önen Holding AŞ'nin çatısı altında sahibi bulunduğumuz Dardanel Greece S.A. firmamız ile beraber (3 firma) ortak olarak ‘Pay Satın Alma’ teklifinde bulunulmasına karar verilmiştir."

Temelini Vehbi Koç attı

Tat’ın temelini atan isim, Koç Holding’in de kurucusu olan merhum iş insanı Vehbi Koç. Şirketin temeli 1967 yılında atıldı. Konservede en güçlü marka konumunda bulunan Tat Gıda Borsa İstanbul’da da işlem görüyor. Şirket, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alıyor. Şirketin kayıtlı sermayesi ise 136 milyon TL...

Yunanistan’da rakibini aldı

Tat Gıda’nın hâkim hissedarı olmaya hazırlanan Dardanel’in temeli ise 1984 yılında atıldı. Ton balığı ürünlerini konserve olarak tüketiciye sunan şirket, Niyazi Önen tarafında kuruldu.

Dardanel, 2000’li yıllarda sancılı bir süreç yaşamıştı. Ancak son yıllarda güçlü bir büyüme ivmesi kazanan şirket Yunanistan’da, rakibi konumundaki bir şirketi satın almıştı.

Öte yandan, Koç Holding, Tat'ın satışı için geçen mayıs ayında bir şirketi yetkilendirmişti.