Dünyanın en büyük rüzgar çiftliği milyonlarca eve elektrik sağlayacak

Rüzgar enerjisi konusunda dünya lideri olan Çin, yeni rüzgar çiftliği ile milyonlarca haneye elektrik sağlamayı planlıyor.

Dünyanın en büyük rüzgar çiftliği milyonlarca eve elektrik sağlayacak

ShiftDelete'den Gökberk Baycan'ın haberine göre yenilenebilir enerji sistemleri tüm dünyada kendisine daha fazla yer edinirken rüzgar çiftlikleri de bu konuda önemli bir rôl üstleniyor. Rüzgar enerjisi konusunda dünya lideri olan Çin, yeni rüzgar çiftliği ile milyonlarca haneye elektrik sağlamayı planlıyor.

Çin rüzgar çiftliği ile elektrik üretim rekoru kıracak

Çin, rüzgar enerjisi konusunda kendi rekorunu kırmaya hazırlanıyor. 2025 yılından önce 13 milyondan fazla eve güç sağlayabilecek yeni bir rüzgar çiftliği inşa etmeyi planlayan ülke, yenilenebilir enerji konusunda çok büyük bir adım daha atacak.

Çin’in Guangdong eyaletinde hayata geçecek olan projeden 43,3 gigawatt’lık enerji sağlanması planlanıyor. Proje üzerindeki çalışmalar “2025’ten önce” başlayacak. Guangdong eyaleti yetkililerine göre, santral tamamlandığında dünyanın en büyük rüzgar çiftliği konumunda olacak.

Çin’deki 20 gigawatt kapasiteli devasa bir tesis olan Jiuquan Rüzgar Enerjisi üssü, şu anda dünyanın en büyük rüzgar çiftliği olma özelliği taşıyor. Dünyanın rüzgar enerjisi kapasitesinin yüzde 25’inden fazlasına sahip olan Çin’in rüzgar enerjisinde dünya lideri olduğu ifade ediliyor.

Tayvan boğazına inşa edilecek olan santral binlerce güçlü rüzgar türbinine ev sahipliği yapacak. 10 kilometre uzunluğundaki çiftlik, denizden 75 ila 185 kilometre açıkta yer alacak. Bölgenin kendine özgü topografik özellikleri ve rüzgarlı konumu nedeniyle, bu türbinler zamanın yüzde 43 ila yüzde 49’u arasında, yani her yıl 3 bin 800 ila 4 bin 300 saat arasında çalışabilecek.

Gelen bilgilere göre 43,3 gigawatt enerji üretebilecek olan rüzgar tarlası, 13 milyon eve elektrik sağlayabilecek. Norveç’in elektriğinin yüzde 99’undan fazlası, 31 GW kapasiteli hidroelektrik santrallerinden geliyor. Rekor kıran açık deniz rüzgar santrali ise Norveç’teki tüm enerji santrallerinin toplamından daha büyük olacak.

Konular teknoloji Çin