Edebiyatın İyileştirici Gücü: Bibliyoterapi

Bilgi kaynaklarıyla ruha yardım etmek, doğru zamanda doğru bireyle doğru kitabı buluşturmak olarak açıklanan Bibliyoterapi’yi; editör ve Kerim Vakfı’nın kurucu kurul üyesi Zeynep Aslan’dan öğrenin.

Edebiyatın İyileştirici Gücü: Bibliyoterapi

“Yaşamak için okuyun.” – Flaubert

Yarım düzine kitabı iyi bilsek âlim olacağımızı söyler Flaubert. Sanat, felsefe ve yazıyla keşfediyoruz var olanı en baştan beri. İnsanı ‘ruhen ve zihnen zenginleştiren keşifler’ yolculuğunda tutunduğumuz bir ip, bir ip ucu edebiyat. Yazmanın saiki dünyayı tasvir iken edebiyat, zihinleri dil ile hemhâl eden, kelimeleri sanata dönüştüren bir başka edâyla önümüzde daima. Var olana anlam katarak iyileştiriyor. “Edebiyatın İyileştirici Gücü” bu yazının konusu.

Her şeyin vardan var olması gibi yazar da yoktan var etmez. Hayâl gücü, soyut ve somut arasında bir geçit ve hakikat, bu hayâlin suretinin parçalarını oluşturur. Bilimsel çalışmaların aksine edebî eser, bir gerçeği birdenbire apaçık hâle getirir. Bizi, o gerçeğin kendisiyle yüz yüze getirerek bize gösteren bir ayna oluverir. Karakterleri kahramanlara dönüştüren de budur belki kim bilir?

Edebiyatın İyileştirici Gücü: Bibliyoterapi


“Bir kitap her şeyden öte, kayıtsız evreni dolduran, başka ciltler arasında okuruyla, yani kaderinde o semboller olan kişiyle tanışana kadar kayıp olan bir ciltten ibarettir.”
 – Jorge Luis Borges

‘Okuma eylemi’nde bir zihinden/tecrübeden çıkmış her fikir/anlatı ötekinin zihnine, hayatına, tecrübelerine katılır. Var olanın yıkılması ve tekrar inşa edilmesiyle gelen bir doğuşla kendini ve okuyanı yeniden ve yeniden yaratır. Hayâl âleminde işitir, koklar, duyar ve tadarız. Bunun bir adı var: Bibliyoterapi. İki Yunanca sözcüğün birleşmesinden meydana gelmiş bir kelime. ‘Biblion’ kitap anlamı taşırken; ‘therapeia’ sağaltma, iyileştirme, bakım anlamına gelmekte. Bibliyoterapi, bilgi kaynaklarıyla ruha yardım etmek, doğru zamanda doğru bireyle doğru kitabı buluşturmak olarak açıklanıyor.  

Psikoterapide, ‘insan karakteri ve davranışında öğretici medya bilgisi, hayâl gücünün estetik ve sosyal değerleri, psikolojik asimilasyona dayalı bir etkinlik programı’ olarak kullanılmakta...

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ!..