Fransa’da bir köpek Maymun çiçeği kaptı!

Türkiye dahil 100’e yakın ülkeye yayılan ve hızlı vaka artışı nedeniyle endişelere yol açan maymun çiçeği salgınında dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Fransa’da bir köpek Maymun çiçeği kaptı!

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre dünyada vaka sayısındaki hızlı artış nedeniyle endişelere yol açan maymun çiçeği virüsü, ilk defa insandan bir evcil hayvana bulaştı.

Fransa'da eşcinsel bir çiftin köpeğinin maymun çiçeği hastalığına yakalandığı bildirildi.

Köpeğin, Paris'te yaşayan ve çok eşli bir hayat yaşadığı belirtilen çiftin yatağında uyuduğu kaydedildi.

Çift, 4 yaşındaki İtalyan tazısı cinsi köpeklerinin cildinde yaralar oluşmaya başladığını görünce durumdan şüphelendiklerini söyledi. Köpeğe yapılan testlerde maymun çiçeği virüsü tespit edildi.

Lancet tıp dergisi, haziran ayında maymun çiçeği virüsünü kapan çiftin hastalığı ağır geçirdiğini ve ciltlerinde büyük lezyonlar oluştuğunu aktardı. Köpeğin de iki hafta içinde belirti göstermeye çalıştığı belirtildi. Lancet'ın konuyla ilgili makalesinde “Hastalığın endemik olduğu ülkelerde bugüne dek sadece vahşi hayvanların maymun çiçeği virüsü taşıdığı saptandı” dendi.

Uzmanlar, maymun çiçeği virüsünün insandan hayvana aktarımının olası olduğuna dikkat çekerek hastalığı kapanlara hayvanlarla temastan uzak durma uyarısında bulunmuştu. Maymun çiçeği vakalarının yüksek olduğu İngiltere'de hükümetin yayınladığı sağlık yönergesinde, hastalığı kapanların hamster gibi kemirgen evcil hayvanlarla teması kesmesi gerektiği, çünkü bu hayvanların hastalığı kapma ve bulaştırma eğiliminde olduğu belirtiliyor.

‘VİRÜS MUTASYONA UĞRAMIŞ OLABİLİR’

Öte yandan Belçika'daki KU Leuven Üniversitesi'nden evrimsel biyoloji uzmanı Profesör Tom Wenseleers, virüsün bir köpeğe bulaşmasının olası bir mutasyona işaret ettiğini söyledi. Twitter mesajında Wenseleers, “Bu vaka beni meraklandırdı çünkü hastalığın bulaşma şekliyle ilgili bir şey değişmiş olabilir” ifadelerini kullandı.

Maymun çiçeği virüsü ilk defa 1958’de maymunlarda görülmüş, son yıllarda Afrika'da çok sayıda kişinin ölümüne yol açmıştı. DSÖ’nün acil durum ilan ettiği son salgında ise Türkiye dahil 100'e yakın ülkede vaka sayısı 31 bini geçerken 10’dan fazla kişi de hayatını kaybetti.

Afrika’da endemik bir hastalık olan ancak son dönemde başta Avrupa olmak üzere birçok bölgede hızla yayılan maymun çiçeği virüsünün isminin “ırkçılık ve ayrımcılığa sebep olabileceği” eleştirileri de uzun süredir tartışma yaratıyor. Birçok uzman, hastalıkların adını coğrafi bölgelerden ve hayvanlardan almaması gerektiğine ve maymun çiçeğinin “Afrika kökenli” bir hastalık olduğu algısının ayrımcılığa yol açacağına dikkat çekiyor.

Hastalığı “küresel acil durum” ilan eden Dünya Sağlık Örgütü, geçen hafta maymun çiçeği virüsünün adını değiştireceğini açıklamış ve kamuoyuna önerileri iletme çağrısı yapmıştı.