Gündemde yeni varyant korkusu var

Dünya, Afrika’nın güneyinde ortaya çıkan yeni Kovid-19 varyantı nedeniyle büyük endişeye kapıldı. Bunun bugüne dek görülen en tehlikeli ve en bulaşıcı varyant olduğu açıklamaları sonrası sınırlar yeniden kapatılmaya başlandı.

Gündemde yeni varyant korkusu var

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre dünya, Güney Afrika ve çevresinde ortaya çıkan yeni ve çok kuvvetli bir Kovid-19 varyantı nedeniyle büyük endişe yaşıyor. En son tespit edilen ve şu ana kadar görülen en çok mutasyona uğramış varyant olan Afrika kökenli “B.1.1.529” için uzmanlar hayli endişe verici açıklamalarda bulunuyor.

Yeni varyantla ilgili haberlerin ortaya çıkmasıyla birlikte çok sayıda ülke seyahat yasaklarına yeniden başlarken, birçok hükümet Güney Afrika ve çevresindeki Afrika ülkelerinden uçuşları durdurma kararı aldı. Yeni varyantın tespiti, birçok ülkede salgının yayılması, sağlık sistemlerinde sıkışmalara yol açması, sınırların tekrar kapanmasına yönelik korkuları artırdı ve bu durum küresel ekonomileri vurdu.

Avrupa’da ilk vaka

İngiltere, Güney Afrika, Namibya, Botswana, Zimbabve, Lesotho ve Eswatini olmak üzere toplam 6 Afrika ülkesini, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında oluşturduğu seyahat listesinde ‘kırmızı listeye’ aldı. İngiltere’nin bu adımını İsrail, Rusya, Singapur, Japonya, Hindistan, Tayvan ve Yeni Zelanda gibi ülkeler izledi. İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, ülkede henüz vaka görülmediğini ancak kendilerinin bu büyük tehdide karşı ilk önlem alan ülke olduğunu ifade etti. Javid, yeni varyantın hastalar üzerinde daha farklı etkiler göstermesinin mümkün olduğunu belirtti. İsrail Başbakanı Naftali Bennett ise, “Olağanüstü hal ilan etmenin eşiğindeyiz. Temel prensibimiz hızlı, güçlü ve acil harekete geçmek” dedi.

Avrupa Birliği (AB) de yeni varyant nedeniyle endişeli. Avrupa Komisyonu’nun tavsiye kararı üzerine AB dönem başkanı Slovenya’dan yapılan açıklamada, 27 Birlik ülkesinin ‘Acil kısıtlamayı etkinleştirme, Güney Afrika’dan AB’ye tüm seyahatlere geçici kısıtlama getirme, gelen tüm yolculara test yaptırma ve karantina uygulamaları konusunda anlaştığı’nı duyurdu. Böylece AB, Güney Afrika, Botsvana, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’ye olan seyahatleri askıya aldı.  

Öte yandan Avrupa’da ilk vaka Belçika’da görüldü. Belçika, yurtdışından dönen aşısız bir yolcuda yeni varyant tespit edildiğini duyurarak, Avrupa’da görülen ilk vakayı bildirmiş oldu. Bu durum yeni varyantın Avrupa’ya vardığı ve artık kapanmak için çok geç olduğu yönünde yorumlara neden oldu.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

OMICRON adı verildi

Yeni varyant, virüsün vücuttaki hücrelere girişinde kilit rol oynayan spike proteininde çok sayıda farklı mutasyon barındırıyor, çok hızlı yayılıyor,

Varyantın kaynağı Güney Afrika ve Botsvana olarak gözüküyor. Varyantın HIV virüsü taşıyan bir kişiden kaynaklandığı ifade ediliyor. Yeni varyantın bu ülkelerde diğer türleri yok ettiği ve yeni vakaların yüzde 90’ının yeni varyant olduğu açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü, “B.1.1.529” varyantına “OMICRON” adını verdi. Cenevre’de toplanan DSÖ Danışma Grubu, varyantı “endişe verici” olarak tanımladı.

Aşı etkisiz mi kalacak?

Yeni varyantın mevcut aşılara dirençli olduğu, İsrail’de ortaya çıkan vakaların aşı yaptırmış kişiler olduğu belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Christian Lindmeir, araştırmacıların “B.1.1.529” isimli varyantın etkisini anlamasının birkaç hafta süreceğini söylerken, DSÖ uzmanı Marie van Kerkhove ise, henüz belli olmamakla birlikte virüsün davranışını değiştirebileceğini, mevcut aşı ve ilaçların etkilerinin de değerlendirildiği bilgisini verdi.Yeni varyant üzerinde araştırmalara başlandığını bildiren BioNTech ise, mevcut aşıda yeni bir ayarlama gerekip gerekmediğini tespit etmek için de 2 hafta içinde laboratuvar verisi beklediğini açıkladı.

Türkiye’den yasak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni varyantla ilgili 5 Afrika ülkesinden Türkiye’ye girişlere izin verilmeyeceğini açıkladı. Koca, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Tedbir: Nu varyantı kaynaklı artan vakalar sebebiyle; Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’den ülkemize tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarımız yoluyla bu geceden (dün) itibaren seyahat edilmesine izin verilmeyecektir” ifadelerini kullandı.