Gürceğiz Mahallesi’nde onlarca ev kül oldu

Muğla'nın Milas ilçesinde çıkan orman yangınının yedinci gününde Gürceğiz Mahallesi'nde onlarca ev kül oldu. Ekiplerin yangına müdahalesi Yeniköy Termik Santrali'ne 5 kilometre mesafedeki Bayırköy Mahallesi'ndeki ormanlık alanda sürüyor.

Gürceğiz Mahallesi’nde onlarca ev kül oldu

Sözcü Gazetesi'nden Yaşar Anter'in haberine göre Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Beyciler Köyü yakınlarında bir hafta önce başlayan orman yangını dün gece sabaha kadar kabus olmaya devam etti. Saat 24.00 sıralarında  Gürceğiz ve Akçakaya Köyü’ne giren alevler köyü kül etti geçti, onlarca evin yandığı belirtildi.

Hayvanlarını ve değerli eşyalarını alarak köyü terk eden köylüler alevlerin köye girişini ve evlerin yanışını uzaktan tepeden izlediler. Söndürme çalışmaları Yeniköy Termik Santrali’ne 5 kilometre mesafedeki Bayırköy Mahallesinde devam ediyor.

MİLAS'IN DAĞLARI KARARDI

Cennet Gökova'nın Milas ilçesindeki Çökertme, Mazı, Bozalan, Türkevleri, Fesleğen, Ören, Akçakaya, Gürceğiz köylerinin asırlık çam ağaçları ile kaplı ormanları küle döndü. Milas dağları kara bir örtüye büründü. Yagının başladığı günden bu yana tam 16 bin 009 hektarlık ormanlık alan yandı. Yüzlerce hektar zeytinlik ve tarım arazisi zarar gördü.

YARDIMA GİDEN KÖYLÜLER ENGELLENİNCE GERGİNLİK YAŞANDI

Halen Bayır Köyü ile Yeniköy Termik Santrali bölgesindeki ormanlık alanda devam eden yangın nedeniyle santralin etrafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Bu sabah saatlerinde Alatepe ve Ören Mahallesi'nden traktörlerle birlikte yangına yardıma gitmeye çalışan 30 kişilik köylü grubuna geçiş izni vermeyen jandarma ile köylüler arasında gerginlik yaşandığı, köylülerin yardıma gitmesine izin verilmediği belirtildi.

Alatepe Köyü eski muhtarı Mehmet Atıcı yaptığı açıklamada, “Traktörlerle gençlerimizle akrabalarımızın vatandaşlarımızın bulunduğu köylere yardıma gidiyoruz, yangın bugüne kadar durdurulamadı, insanların evleri, hayvanları, zeytinleri hayatı kül oluyor, yardıma gitmemiz neden engelleniyor, anlayamıyoruz, isyan ediyoruz, yeterli güç varsa köylerin yanması neden önlenmedi” diye konuştu.

Bölgede jandarma ve polisin gazetecileri yanan alanlara yaklaştırmaması, yasak getirildiğini söylenmesi, ancak valilik tarafından alınan böyle bir kararın bulunmadığı belirtildi. Milas Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada yangın ile ilgili şu notlara yer verildi:

– Yangın, Gürceğiz ve Akçakaya Mahallelerini içine aldı. Şuan Gürceğiz'de yangın kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları yapılıyor. Alevler, Bayırköy Mahallesine doğru ilerliyor. Yeniköy Termik Santrali etrafında yoğun önlemler alındı. Yangının Bayırköy Mahallesine yaklaşmasıyla birlikte santral çevresindeki çalışmalar hızlandırıldı. Sabah saatleri itibariyle mahalle halkının yoğun çabasıyla Bayırköy'de insanlar önlemlerini almaya başladı. Milas Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler yardım noktalarının ve toplanma noktalarının temizlik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

– Marmaris'teki yangının söndürülmesiyle birlikte bölgeden ayrılan ekipler, Milas'a geldi. Şuan da Milas'ta karadan müdahale noktasında hazır birçok ekip bulunuyor. Gürceğiz ve Bayırköy Mahallelerinin ormanlık alanında yangın devam ediyor. Bölgeye 2 helikopter havadan müdahale ediyor.

– Milas Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'ne bağlı ekipler dün Gürceğiz'de çıkan yangından kaçan bir köpeği kurtardı. Ayakları alevlerden dolayı yanmış olan köpeğe ilk müdahalesi yapılarak su ve mama ihtiyacı karşılandı. Daha sonra alevlerden kaçan köpek, tedavisinin yapılması için Milas Belediyesi Hayvan Barınağı'na götürüldü.

– Milas Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler yangın söndürme çalışmalarında aktif rol alıyor. Ekipler, kırsalda bulunan yerleşim yerlerine yangının ulaşmaması için çeşitli önlemler alıyor. Milas'ta yangının başladığı günden, 05.08.2021 saat 23.08'e kadarlık olan sürede toplamda 16.009 hektarlık alan yanmıştır.

Konular yangın Muğla Milas