Hatay'daki orman yangınında son durum! Çıkış nedeni şoke etti

Yerleşim yerlerini de tehdit eden yangını söndürmek için ekiplerin çalışmasını gece boyunca sürdüren ekipler sabahın ilk ışıklarıyla çalışmalara hız verdi.

Hatay'daki orman yangınında son durum! Çıkış nedeni şoke etti

Sözcü Gazetesi'nden Can Çapar'ın haberine göre Belen ilçesine bağlı Soğukoluk Mahallesi Armutçuk mevkiinde dün saat 14.00 sıralarında bir evde yaşayan iki kişinin, bahçelerindeki sazlık alanı temizlemek için yaktığı ateş, kontrol çıkarak ormanlık alana sıçradı.

Rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangın nedeniyle Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere’de yaşayan vatandaşlar tahliye edildi. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangında ilk belirlemelere göre 7 ev yanarken, 4 araç da hasar gördü.

Ayrıca, söndürme çalışmalarına destek için bölgeye giden bir arazözün otomobille çarpıştığı kazada, otomobildeki bebeğin yaşamını yitirdiği belirtildi. 120 hektarlık alanda etkili olan yangın, gece de devam etti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gece yangın bölgesine giderek çalışmaları yerinde takip etti. Gece görüşlü heliktopterle devam eden hava müdahalesine günün aydınlanmasıyla uçaklar ve diğer helitopterler de dahil oldu.

Orman Genel Müdürlüğü’nün 450 personeli, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli memurlar ile bölge halkı, yangını söndürmek için ikinci günde de çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan yangına neden oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan iki kişinin de adli işlem sürecinin devam ettiği öğrenildi.

EVLER TAHLİYE EDİLDİ

Yangın nedeniyle dün saat 18.00 sıralarında Müftüler ve Güzelyayla mahalleleri tedbir amacıyla tahliye edilmeye başlandı. İlk belirlemelere göre yangın nedeniyle bölgede 3 evin yandığı ancak herhangi bir can kaybının yaşanmadığı bildirildi.

YERLİKAYA VE YUMAKLI’DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay’ın Belen ilçesindeki orman yangınında Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere mahallelerinde riskli yerlerden başlayarak tedbir amaçlı vatandaşların tahliyelerinin devam ettiğini bildirdi. Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

“Tarım ve Orman Bakanlığımızın Hatay Belen’de başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları yoğun biçimde devam etmektedir. Hatay Valiliğimiz, AFAD ve güvenlik birimlerimizce Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere mahallelerimizde riskli olan yerlerden başlayarak tedbir amaçlı vatandaşlarımızın tahliyeleri devam etmektedir. Yangının çıkış nedeniyle ilgili inceleme derhal başlatılmıştır.”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay’ın Belen ilçesindeki orman yangınına ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Yumaklı, “Hatay Belen’deki orman yangınına; 9 uçak, 21 helikopter, 59 arazöz, 375 personel sevk edildi. Ekiplerimizin havadan ve karadan etkin müdahalesi aralıksız sürüyor” dedi.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, yaptığı açıklamada, “Soğuoluk mevkisinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan ekiplerimiz müdahale ediyor, çevre illerden destek ekipleri de istedik. Mevkideki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızı tahliye ettik.” dedi.

YANGIN RÜZGARIN DA ETKİSİYLE YAYILIYOR

Yerleşim merkezindeki yangın kontrol altına alınırken, dağlık alandaki yangın ise rüzgarın da etkisiyle geniş bir alanda devam ediyor. Yanan dağın hemen arkasındaki Antakya ilçesine bağlı Serinyol Mahallesi de yangın nedeniyle tehlike altında.

ÇIKIŞ NEDENİ ŞOKE ETTİ

Hatay'ın Belen ilçesinde bahçedeki sazlık alanın temizliği için yakılan ateş bir felakete dönüştü.