Hiranur Vakfı davasında yine karar yok

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşındayken evlendirilmesi ve cinsel istismara uğramasına ilişkin görülen davada mahkeme bir kez daha erteleme kararı aldı...

Hiranur Vakfı davasında yine karar yok

Sözcü Gazetesi'nden Sevgim Begüm Yavuz'un haberine göre İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in 6 yaşındaki kızının evlendirilmesi ve cinsel istismara uğramasına ilişkin, baba Yusuf Ziya Gümüşel, anne Fatıma Gümüşel ve imam nikahlı evlendirildiği Kadir İstekli'nin yargılandığı davanın 6. duruşması görüldü.

ADLİYE ÇEVRESİNDE ÖNLEM

Adliye çevresinde güvenlik önlemleri alınırken, duruşma salonunun bulunduğu koridor da bariyerlerle kapatıldı. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli cezaevinden getirildi. Yayın yasağı getirilen ve kapalı görülen duruşma yaklaşık 1 saat sürdü.

Duruşmaya İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, Tekirdağ Barosu Egemen Gücün, Kocaeli Barosu Başkanı Mehmet Gül, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Bahar Ünlüer Öztürk, Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Avukat Birsen Baş Topaloğlu, CHP Trabzon Milletvekili Avukat Sibel Suiçmez, Kayseri Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Avukat Nihal Başpınar Akıncı da gözlemci olarak katıldı.

Mahkeme, dosyaya yeni vekalet sunan sanık avukatının savunma yapmak için süre talebini kabul ederek, duruşmayı 23 Ekim'e erteledi.

SAHTE KEMİK YAŞI RAPORU DAVASI

Öte yandan H.K.G.’nin 6 yaşında evlendirilmesi olayına ilişkin, 2012 yılında ‘sahte kemik yaşı raporu' alınmasına yönelik doktorlar A.K.Ö., M.O.B., M.G.L. hakkında “kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği” suçundan, Kadir İstekli, Mehmet Emin Marankoz, Yusuf Ziya Gümüşel ve hastane çalışanı Kubilay Şimşek'in ise “kamu görevlisinin azmettirilmesi suretiyle resmi belgede sahtecilik” suçundan 3'er yıldan 8'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı dava ise Anadolu 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor.

HUKUKÇULARDAN AÇIKLAMA

Duruşma sonrası açıklama yapan İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, “Duruşmaların gizli olarak yapılmasına karar verilmişti. Biz gözlemci olarak duruşmaları takip etmekteyiz. Duruşmaların uzamasına yönelik, sanık tarafından savunma süreleri uzatılmaktadır. Dava, gündemden düşürülmeye çalışılmaktadır. Ancak biz bu davayı takip etmekte kararlıyız” dedi.

CHP Milletvekili Avukat Sibel Suiçmez ise, “Türkiye için önemli bir dava. Sonuna yaklaştık. Savunma adına davanın uzamasına ve takibin engellenmesine yönelik çabalar var. 23 Ekim'de davanın biteceğini düşünüyoruz. Yılmadan, yorulmadan bu tip davaları takip etmeye hep birlikte devam edeceğiz” diye konuştu.

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) Yöneticisi ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Avukat Birsen Baş Topaloğlu, “Birtakım kisveler altında cemaat ve dernekler tarafından çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için sonucu çok önemli. Bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz” şeklinde konuştu.

ARBEDE YAŞANDI

Duruşmanın sona ermesinin ardından adliye önünde avukatlar açıklama yaptı. Bu sırada bir kişi basın açıklamasına müdahale ederek istismarı şu sözlerle aklamaya çalıştı:

"Bu bir çocuk istismarı davası değildir, bu bir öğretmeniyle evlenen bir genç kızın davasıdır. Bunu böyle bilin. Ben Bayburtluyum. Benim çocuğum 6 yaşındayken Kur'an kursuna verdik, Kur'an kursuna geçtiği için gelinlik giydirdik. Bu gelinlik hikayesi toplumumuz tarafından tamamıyla bilinen ve yapılan bir şeydir. Çocuk büyümüş, 18 yaşına gelmiş aynı hocayla evlenme durumu olmuş. Dava budur."

Avukatlar ise istismarı savunan kişiyi, “Çocuklar vatandır vatanına sahip çık” sloganıyla susturdu.

“ÇOCUKLARIMIZI HİÇBİR SAPKININ ELİNE VERMEYECEĞİZ”

Çocuk istismarını savunan kişiye tepki gösteren Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) Genel Başkanı Saadet Özkan, “Bu ülke şeyhler ve dervişler yeri değildir. Bu ülke çocuklarına sahip çıkan insanların yeridir. Çocuklarımızı hiçbir sapkının eline vermeyeceğiz. Defolup gideceksiniz. Adalet önünde, kör kuyularda hesap vereceksiniz.” dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, H.K.G. müşteki, baba Yusuf Ziya Gümüşel, anne Fatma Gümüşel ve imam nikahlı evlendirildiği Kadir İstekli şüpheli olarak yer almıştı. İddianamede, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatma Gümüşel’in “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis ile cezalandırılmasını talep edildi. Kadir İstekli hakkında ise “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası istenmişti.