Kadınların korkulu rüyasına lazerli çözüm

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Timuçin Timuroğlu, "Kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen idrar kaçırma artık lazer ile çok rahat tedavi edilebilmektedir" dedi.

Kadınların korkulu rüyasına lazerli çözüm

İdrar kaçırma, istemsiz olarak idrar yapma hissidir. Kişinin hayat kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bu problem sıklıkla kadınlarda gözlemlendiği belirtildi. Çalışan kadınlar kadar , ev hanımlarında dahi günlük yaşamı olumsuz etkileyen bu durum sebebi ile kadınların sosyal yaşamla bağlarını kesmelerine ve psikolojik bozukluklara yol açtığını belirten Çağıner Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Timuçin Timuroğlu, ülkemizde her 4-5 kadının birinde görüldüğü gibi yapılan araştırmalarda dünya da 280 milyon kadının bu sebeple tedavi gördüğünün ortaya çıktığını söyledi. Kadınlarda doğum , ilerleyen yaş ve menopoz nedeniyle oluşan anatomik bozukluklarla idrar torbasının yetersiz yada iyi çalışmaması sebebi ile bu rahatsızlığın yaşandığını söyleyen Op.Dr. Timuroğlu "İdrar kaçırma bir çok kadında zaman zaman ortaya çıkabilen bir durumdur. 

Üç çeşit idrar kaçırma var. Bu sıkıntının temelinde Doğum sayısının fazla olması, zor doğumlar, yaşlılık, menapoz, şişmanlık, kronik kabızlık, sigara, geçirilmiş rahim ameliyatları gibi etkenler yatmaktadır. Bu sosyal bir problem oluşturacak boyuta geldiğinde mutlaka tıbbı yardım almak gerekiyor. Ama maalesef kadınlar bu konuda oldukça çekingen davranmakta yada doktora gitmeyi ihmal etmektedirler.

Çoğu kez sokağa dahi çıkmakta tereddüt eden kadınlar yaşamlarını buna göre ayarlayarak bu problemle baş etmeye çalışmaktadırlar. Oysa bu ciddi bir sağlık sorunudur. Kişiyi sosyal hayattan koparttığı gibi depresyona kadar varan psikolojik sorunlara yol açmaktadır" dedi.

Bu problemin altında yatan sebebin yapılacak küçük testlerle tespit edilmesinin mümkün olduğunu söyleyen Op.Dr.Timuçin Timuroğlu şunları söyledi:

"Problemin kaynağı mesanedeki aşırı aktivite ise bu ilaçla tedavi edilibiliyor. İlaçlarla yardımıyla mesane kasları gevşetilerek, kasılmalar ortadan kaldırılır ve kapasite artırılabilir. Eğer problem ilaçla çözülemiyorsa cerrahi işleme karar verilebilir. Ameliyat diğer tedavi seçeneklerinin etkisiz kaldığı durumlarda en etkin yöntemdir.

Başarı şansı uygulanan tekniğe göre, yüzde 75 ile yüzde 95 arasındadır. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte artık anatomik idrar kaçırmada lazer büyük bir kolaylık sağlıyor. Sıklıkla zor doğumlar veya tekrarlayan vajinal müdahaleler nedeniyle pelvik taban yapısındaki bozulmalar ve yırtılmalar nedeniyle mesane bozulmalarından kaynaklanan idrar kaçırma problemleri, Er-yag lazer ile onarımı kısa sürede yapılmaktadır.

Herhangi bir kesi , ağrı veya kanama olmayan bu yöntem de lokal veya genel anestezi gerektirmiyor. Tek uygulama ile hızlı bir yöntemidir".

Uygulamadan sonra hastanın yatmasına gerek kalmadan günlük yaşamına dönebildiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Timuçin Timuroğlu, kişinin hem sosyal hem de psikolojik yönden rahatladığını belirtti.