Dolar yeni haftaya düşüşle başladı

Dolar/TL kuru yeni haftanın ilk işlem gününe 32,5 seviyesinin altına inerek başladı. Piyasalarda bu hafta yoğun veri gündemi izlenecek.

Dolar yeni haftaya düşüşle başladı

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50 seviyesinde bir süre sabit tutacağı gerekirse yeni artışa hazır olduğu mesajını verdiği geçen haftaki kararının ardından TL yatay seyrediyor.

Dolar/TL bu sabah saat 08.48'de 32,45 civarında işlem gördü.

TL dolar karşısında mart ayında yüzde 3,5 ile Temmuz ayından bu yana en belirgin değer kaybını yaşamıştı.

TL nisan ayı başından bugüne ise yüzde 0,2 ile oldukça sınırlı değer kaybetti. TL'nin ilk çeyrekteki değer kaybı ise yüzde 9 idi. İlk çeyrekte enflasyon yüzde 15 olmuştu.

BU GELİŞMELER İZLENECEK

Bugün ekonomi güven endeksi ile başlayacak yoğun veri gündeminde yarın dış ticaret dengesi ve iç borçlanma stratejisi yer alıyor. PMI ve İstanbul öncü enflasyon verileri ardından nisan ayı enflasyon verileri cuma günü açıklanacak.

Ayrıca TCMB'nin 2023'teki 818,2 milyar lira zararının onaylanmasını da içeren olağan genel kurulu yarın gerçekleştirecek. Geçen haftaki faiz kararına ilişkin özetler ise perşembe günü yayımlanacak.

Türkiye'yi yatırım yapılabilir düzeyin beş kademe altında olan "B" notu ile derecelendiren S&P Global Ratings kararı ise hafta bitiminde piyasa kapanışı ardından bekleniyor.

TCMB geçen hafta politika faizini yüzde 50'de tuttu ve enflasyonda kalıcı bozulma durumunda politika duruşu sıkılaştırılacağı mesajlarını korudu.

Enflasyon risklerine karşı "ihtiyatlı" olacağı mesajı veren TCMB bugüne kadar yapılan sıkılaştırmanın "gecikmeli etkilerini" de göz önünde bulundurduğunu söyledi. "Finansal koşullar önemli ölçüde sıkılaşmıştır" dedi.

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini 4 bin 150 baz puan yükseltmişti.

'DENGE DEĞİŞTİ'

İşlemciler son haftalarda döviz piyasasında dengenin TL lehine değiştiği görüşünde. Bankacılar geçen hafta tahvil piyasasında yoğun giriş gördüklerini de söylediler.

TCMB ayrıca lokal bankalarla yaptığı swap hacmini azaltmaya devam ediyor. Bir önceki hafta 7,8 milyar dolar lokal swap azalışı geçen hafta da yaklaşık 5 milyar dolar azalışla devam etti.

Piyasalarda jeopolitik gelişmeler de izlenirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla gündeme gelen kamu harcamalarında tasarruf öngören yeni ekonomi adımları da beklenmeye devam ediyor.