Kayıp Ekonomist Korhan Berzeg'i arama çalışmalarına Metafizikçiler de dahil oldu

Ekonomist Korhan Berzeg’i arama çalışmalarına 5 cinci hocanın dâhil edildiğinin açıklanması yeni bir tartışmanın da fitilini ateşledi: Çözülemeyen bazı olaylarda kolluk metafizikten faydalanabilir mi?

Kayıp Ekonomist Korhan Berzeg'i arama çalışmalarına Metafizikçiler de dahil oldu

Bazı devletlerin istihbarat toplamak üzere metafizik dünyada çalışma yaptıkları zaman zaman gündeme gelmiştir. Aynı şekilde, önemli suçların çözülmesi için de bazı ülkelerde aynı yöntemin bu kez kollukça denendiği çeşitli kaynaklarca ifade edilmiştir. Ancak bu çalışmaların nasıl sonuçlandığına dair elde herhangi bir veri yoktur.

Türkiye’de kolluğun bir sonuca ulaşmak için metafizikle uğraşanlar ile işbirliği yapması ise ilk kez bu olayla gündeme gelmiştir. 

KANUNDA YERİ VAR MI?

Mahkemede öne sürülen delillerin değerlendirilebilmesi için öncelikle hukuki yoldan elde edilmesi gerekir. Hukuken delil toplamakla yetkili olan birimler ve kullanacakları yöntemler de kanunla belirlenmiştir. Yani hukuk tarafından tarif edilen yollarla elde edilmeyen deliller zaten mahkemede bir şey ifade etmemektedir. Hatta hukuka aykırı delil toplanması sanık için beraat kararı bile gerektirebilmektedir. Bu durumda, ceza yargılamasını gerektiren bir durumda metafizik yoluyla delil toplanması bir anlam ifade etmeyecektir. 

Berzeg örneğinde olduğu gibi, bir kayıp olayında metafizikçilerden faydalanmak istemenin ise açıkçası kanunen yasaklanmış bir yöntem olmasa da biraz garip olduğu kesindir. 

DİNDE YERİ VAR MI?

Metafizik âlemin varlığı kişinin inancına göre değişebilmektedir. Zaten bizim amacımız da metafizik âlemin varlığını veya yokluğunu tartışmak değildir. Bu konu bizim uzmanlık alanımızın dışındadır. Bizim sorgulayabileceğimiz şey, bu âlemle irtibata geçtiğini iddia edenlerin ne kadar ehil ve güvenilir olduğudur. 

Ancak ne olursa olsun, bir olayın çözümünde cinci hocalara müracaat edilmesinin dini açıdan da bazı tartışmalara neden olacağı kesindir. 

HOCA: “POLİS VE JANDARMA NEDEN VAR?”

Sırası gelmişken, bulunduğum bir ortamda dinlediğim bir olayı aktarmak istiyorum: Komşularımızdan birisi evinden çalınan altınlarının bulunması için kendi alanında meşhur bir hocaya müracaat etmiş. Toplanıp gittikleri yerde hırsızın adını öğrenmeyi beklerken, danıştıkları hocadan aldıkları cevapla adeta şok olmuşlar: Ablacığım bu kadar polis, jandarma, savcı, adli tıp personeli gece gündüz çalışıyor. Devlet buralara milyarlarca para döküyor. Onlar aptal mı bu kadar yoruluyorlar? Onlar da giderler bir hocaya ve her olayı anında aydınlatırlar! İnanmayın böyle şeylere, bunlar para tuzağı!”

İSTİHBARAT SAVAŞLARI

Ülkeler istihbarat yarışında milyarlarca dolarlık bütçelere sahiptir. MİT’in 2023 yılı bütçesi 7 milyar 729 milyon 120 bin liradır. Buna kanunen kullanabilecekleri diğer kaynaklar dâhil değildir. Bütün ülkeler casus devşirmek ve istihbarat elde etmek için akıl almaz paralar harcamaktadır. Bu amaçla kullanılan yazılımların bedeli dahi bazı ülkelerin bütçelerinden fazladır.

ABD, tüm dünyadan istihbarat toplayabilmek amacıyla milyarlarca dolarlık yatırım bütçesine ve yine milyarlarca dolarlık yıllık operasyon bütçesine sahip olan Echelon sistemini boşuna mı kurmuştur? Yapay Zekâya yapılan devasa yatırımların tek amacı da yine bilgi, yani istihbarat toplamaktır. 

Bu bilgiler ışığında, maliyeti çok çok daha az olan metafizikçi görevlendirme seçeneğinin aslında pek da işlevsel olmadığı ortaya çıkmaktadır?

GÖNEN’DE NE OLDU?

Yetkililer medyaya, metafizikle uğraşan, aralarında Samsun ve İstanbul’da yaşayanların da olduğu 5 kişinin Gönen’e gelip, Berzeg için nokta verdiğini, ancak gösterilen yer ve çevrelerinde yapılan aramalarda sonuç alınamadığını ifade etti.

O “yetkililerin” neden böyle “olağanüstü” olarak nitelendirilebilecek bir yola başvurmaya gerek duyduklarını ise açıkçası merak etmiyor değiliz? Çünkü zaten Berzeg olayı, köpeği Tina 74 gün sonra evine sağ salim döndüğü an, bir kayıp olayının çok daha ötesine geçmişti! 

Feramuz Erdin / patronlardunyasi.com

Kaynak: https://www.patronlardunyasi.com/haber/kayip-ekonomist-korhan-berzeg-i-arama-calismalarina-metafizikciler-de-dahil-oldu/289794