Mesai saatleri 6 saate mi düşecek?

Dünya genelinde Türkiye'deki çalışma saatlerinin süresi uzunluk olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar uzun çalışma saatlerinin verimi düşürdüğünü belirterek daha kısa çalışma saati önerisinde bulunuyor.

Mesai saatleri 6 saate mi düşecek?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çalışma saatleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakan Bilgin'in açıklamalarının ardından "Çalışma saatleri 6 saat mi olacak?" sorusu gündem oldu.

İşte Vedat Bilgin'in açıklaması:

"Ben onu daha önce söyledim. Ertesi gün çalışma gününü kaça düşürüyorsunuz? sorusu ile karşılaştım. İngiltere biliyorsunuz önce 6 saat sonra 5 saat pilot uygulamalar yaptı. İngiltere'de 5 saat ile ilgili çalışma neticelenmedi ama 6 saat neticelendi.Türkiye'de bu konuda sektörel düzeyde farklılaştırarak bu çalışma sürelerindeki etkililiği ve verimliliği değerlendiren çalışmalar yapılması lazım.

Ben buna acil ihtiyacımız olduğunu söyledim. Onun üzerine Çalışma Bakanı çalışma süreleri azalacak diye haberler çıktı. Ama bizim böyle bir hazırlığımız var. Bu çalışmayı yapalım. Hangi sektörlerde çalışma süreleri; Adam 8 saat çalışıyor ama verimliliği çok düşük. 5 saat çalışsa belki daha verimli olacak.

Bu konu ile ilgili hazırlığımız var. Ben OECD'de bir toplantıya katılmıştım. Hangi kadrolar ne zaman kaç saat çalışıyor tartışması vardı. Ben de demiştim: Türkiye'de 8 saat çalışma var ama dünyanın pekçok yerinde var. Avrupa'da biraz 7 saat uygulamaları var. Sektörel eksende bakmak lazım. Tüm sektörlerde emek verimliliği aynı değil."