Milas Belediye Başkanı termik santraldeki yangında yaşananları anlattı

Tüm uyarılara rağmen havadan müdahaleler de yetersiz kalınca Milas yangını rüzgarın da etkisiyle Kemerköy Termik Santrali'ne sıçradı. Yangın öncesi santraldeki patlayıcı maddeler dışarı çıkarıldı, çalışanlar tahliye edildi.

Milas Belediye Başkanı termik santraldeki yangında yaşananları anlattı

Termik santraldeki yangında yaşananları Sözcü Gazetesi'nden Alişer Delek’e anlatan Milas Belediye Başkanı Av. Muhammet Tokat, şunları söyledi:

*Kaçmak için araç içerisindeyiz. Çok üzgünüm. Bağıra bağıra geldi. Günlerce uyardık. En korktuğumuz senaryo başımıza geldi.

* Söyleyecek laf bulamıyorum. Sirenleri duymak, oradaki boşaltma işlemleri, oradaki insanların telaşı… Santralin etrafındaki insanlar kaçıyor. Şu anda aracımız durdu. Yani çok üzülüyorum, ülkem, devletim, halkım adına.

* Biz termik santralden kaçıyoruz şu anda. O tarafa gitmek isteyenler alınmıyor. Oradaki kişilerde uzaklaştırılıyor.

* İki helikopter sürekli termik santral etrafında oraya su attılar. Bu gene arka taraftan güçlenerek gelen yangın. Termik santralin etrafını kontrol altına almak yeterli değil. Akçakaya sönmeden termik santral sönmez. 15-20 dakika önce yangın termik santral içerisine girdi.

* Tanklar daha önceden tedbir amacıyla boşaltıldı. Burası bir enerji üretim tesisi. İçinde her türlü sistem var, teknolojik her türlü aygıt var. Yani burasıyla ilgili kaygı olacak ki insanlar kesin dille, sadece santralin içi değil santralin çevresinden de uzaklaştırılıyor.

* Bu Akçakaya ve yukarıdaki mahallelerden yoğunlaşarak gelen yangın nedeniyle termik santralimiz yanıyor şu an.

* Uzak görüş olması lazım uçağın çalışması için. Uzak görüşlü olan, gece çalışabilen, sistemleri olan helikopter ve uçaklara ihtiyaç var. Biz bugüne kadar bunları görmedik.

* Yangının şiddetini gördüğümüz zaman bu tehlikeyi her zaman vurguladık. Çok üzgünüm gerçekten.

UZUN ARAÇ KUYRUKLARI OLUŞTU

Santrale sıçrayan alevler nedeniyle Milas ilçesinde vatandaşlar bölgeden uzaklaşmak için yola koyuldu. Jandarma ve polis ekiplerinin güvenlik amaçlı önlem aldığı noktalarda uzun araç kuyrukları meydana geldi.

Ailesinin Ören Mahallesi’nde olduğunu anlatan vatandaşlardan Ramazan Kaan, “Evimizde oturuyorduk hiçbir şey yoktu. Annem ve babam o bölgede ama yanlarına gidemiyorum. Yardıma gitmek istiyorum bir şey yapamıyorum. Kenarda oturmaktan başka çarem yok. Telefonla ulaşamıyorum telefon hiçbir yerde çekmiyor” dedi.

Alevlerin ve zehirli gazların tehdidi nedeniyle bölgeyi terk etmeye çalışanlar arasında panik yaşanırken, fenalaşanlar da oldu. Deniz yoluyla Ören’den Bodrum’a doğru gerçekleşen tahliye işlemi gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN’DAN YAZILI AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kemerköy Termik Santrali ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. İletişim Başkanı Altun, Muğla Milas'ta devam eden orman yangınında, 4 Ağustos 2021 Çarşamba günü sabahından itibaren karadan ve havadan yapılan yoğun müdahaleler sayesinde yangının Kemerköy Termik Santrali'ne sıçramaması engellendiğini, yoğun hava müdahalesi, kara tahkimatı ve diğer genel tedbirlerle saat 15.00'de kadar tüm bölgede yangınla ilgili kontrol sağlandığını hatırlattı.