Sahte çıkan '700 yıllık Tevrat'a ilişkin yeni açıklama

Giresun'un Bulancak ilçesinde, yaklaşık 700 yıllık olduğu iddia edilerek ve 1,5 milyon dolara satılacağı sırada sahte olduğu ortaya çıkan Tevrat'ın akıbeti belli oldu.

Sahte çıkan '700 yıllık Tevrat'a ilişkin yeni açıklama

Sabah Gazetesi'nden Atakan Irmak'ın haberine göre Giresun'un Bulancak ilçesinde, yaklaşık 700 yıllık olduğu iddiasıyla ve 1,5 milyon dolara satılacağı sırada el konulan Tevrat'ın sahte olduğu ortaya çıktı.

Geçtiğimiz yıl 22 Aralık'ta Jandarma tarafından yapılan bir operasyonda el yazması Tevrat ele geçirilmişti. Tevrat'ı satmak için harekete geçen İ.M.P. isimli şüpheli gözaltına alınırken söz konusu kitaba ise savcılık tarafından el konuldu.

1,5 MİLYON DOLARLIK PAZARLIK

Şüphelinin, İlçe Jandarma Komutanlığındaki sorgusunda, İstanbul'dan Bulancak'a getirdiği Tevrat'ı satmak istediği öğrenildi. Tevrat'ın, Giresun Müze Müdürlüğüne teslim edilmesinin ardından Bulancak Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

TEVRAT SAHTE ÇIKTI

Savcılık tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Tevrat incelenmesi için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne gönderildi. Savcılığa gönderilen uzman raporunda söz konusu kitabın günümüzde kullanılan kaba deriden yapıldığı, sayfaların ise ham haliyle bırakıldığı ve alışılmadık şekilde deri kordonla yaprakların birbirine tutulduğu belirtildi.

TAMAMIYLA SALLAMA ÜRÜN

Raporun devamında cildin dış kapağında yedi kollu şamdan motifi kullanıldığı, bu motifin ikonografyasından uzak olduğu ve cilt kapağında görünen sarı ve kırmızı süslemelerin klasik el yazması tezhip süslemelerinden uzak bir uygulama olduğu anlatıldı. Yaprakların 'a' yüzünde yer alan İbranice yazılar kutsal metindeki yazılara benzetilmeye çalışılırken Davut Yıldızı, kartal ve koç figürlerinin resmedilişinin uydurma olduğunun altı çizildi.

SURİYE VE IRAK'TAN SAHTE KİTAPLAR PİYASAYA SÜRÜLÜYOR

Raporun sonunda, 'Günümüz imalatı olan bu kitap orijinal bir yazma kitap değildir. 2863 sayılı el yazması eserler etnografik eser olarak belirtilmiş ise de bu kitabın müzelik değeri yoktur' ifadelerine yer verildi. Raporda son yıllarda özellikle Suriye ve Irak üzerinden bu tür sahte el yazmalarının piyasaya sürülmeye çalışıldığına dikkat çekilirken sahte kitap, müzede sahte kitaplar bölümünde sergilenmek üzere el konuldu. Savcılığın olayla ilgili yürüttüğü soruşturma devam ediyor.