Sayıştay: "Şans oyunları denetlenmiyor"

Şans oyunlarının, Demirören ailesi ile İtalyanların ortak olduğu Sisal Şans şirketine devredildikten sonra denetlenmediği ortaya çıktı. Sayıştay’ın taslak raporuna göre idare, Ağustos 2020’den beri izleme ve denetleme yetkisini kullanmıyor.

Sayıştay: "Şans oyunları denetlenmiyor"

Cumhuriyet Gazetesi'nden Hazal Ocak'ın haberine göre halkın son umudu şans oyunlarının, Demirören ailesi ile İtalyanların ortak olduğu Sisal Şans şirketine devredilmesinden sonra denetlenmediği ortaya çıktı. Sayıştay, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü 2020 yılı taslak denetim raporunda idarenin şans oyunlarında Ağustos 2020 tarihinden beri izleme ve denetleme yetkisini kullanmadığını tespit ederek bu yetkinin kullanılmasını önerdi. 

Taslak raporda şans oyunlarına ilişkin lisansın 6 Ocak 2017 tarihinden itibaren 49 yıl süreyle Türkiye Varlık Fonu’na verildiği anlatıldı. Lisansın Türkiye Varlık Fonu tarafından üçüncü kişilere devredildiği anımsatılan raporda, fon ile yüklenici firma arasında 29 Ağustos 2019 tarihinde imzalanan sözleşmeye atıf yapıldı. Raporda sözleşmedeki madde gereğince “Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü’nün, lisans konusu faaliyetlerin ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütülmesini izleme ve denetleme yetkisinin saklı olduğu” anımsatıldı. 

Raporda sözleşmenin “Bilet satış bilgilerinin on-line olarak lisans sahibi ve idare tarafından görüntülenebileceği” ve “yüklenicinin sözleşmeye konu şans oyunlarının ikramiye ödemeleriyle ilgili olarak lisans sahibi ve idare tarafından istenebilecek her türlü veri, bilgi ve belgeyi istenilen süre ve biçimde sunacağı” gibi maddelere de dikkat çekildi. 

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!