SOCAR, Türkiye’deki yatırımlarını Bakü’deki sıfır karbon standında tanıttı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katılımıyla 4 Haziran’da Expo Center’da başlayan Uluslararası Hazar Petrol ve Doğal Gaz Fuarı’nda SOCAR Türkiye, Türkiye’deki yatırımlarını ve sürdürülebilirlik stratejisini tanıttı.

SOCAR, Türkiye’deki yatırımlarını Bakü’deki sıfır karbon standında tanıttı

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 4-6 Haziran’da düzenlenen Uluslararası Hazar Petrol ve Doğal Gaz Fuarı’nda Türkiye’deki yatırımlarını ve sürdürülebilirlik stratejisini sıfır karbon emisyonuna sahip standında tanıttı. Tanıtımda mikroalglerden havacılık yakıtı üretimi projesinden baca gazındaki karbondioksitin yakalanıp değerli ürünlere dönüştürülmesine kadar SOCAR Türkiye AR-GE tarafından yapılan projeler ve çalışmalar hakkında detaylı bilgi verildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katılımıyla 4 Haziran’da Expo Center’da başlayan Uluslararası Hazar Petrol ve Doğal Gaz Fuarı’nda SOCAR Türkiye, Türkiye’deki yatırımlarını ve sürdürülebilirlik stratejisini tanıttı. Fuarın ilk gününde incelemeler yapan Bakan Bayraktar, BOTAŞ ve SOCAR arasında dört anlaşma imzalandığını duyurdu. Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın ana sponsor olduğu ve 29’uncusu düzenlenen bölgenin en büyük enerji fuarında “sıfır karbon emisyonuna sahip” standında SOCAR Türkiye, iş insanlarını ağırladı.

SOCAR TÜRKİYE’NİN ALGLERDEN ÜRETİLEN SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVACILIK YAKITI (SAF)

Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na da vurgu yapılan stand alanında, SOCAR Türkiye AR-GE tarafından geliştirilen ve mikroalglerden üretilen Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF), yeni atık su ürünlerinin geliştirilmesi, Dimetil Eter (DME) ve atık plastiklerden elde edilen yağın dönüşümü, kapsamlı sürdürülebilirlik projeleriyle ilgili filmler ve detaylı bilgi fuar ziyaretçileriyle paylaşıldı. 6 laboratuvara sahip SOCAR Ar-Ge Merkezi’nde reoloji, katalizör, polimer karakterizasyon, çevre ve biyoteknoloji, kimyasal analiz ve kromatografi alanlarında hizmet verildiği ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlandığı ifade edildi.

ATIK SU ARTIMI İÇİN BAKTERİ KÜLTÜRÜ YETİŞTİRİLİYOR

SOCAR Ar-Ge Merkezi’nde karbondioksitin baca gazından yakalanarak değerli ürünlere dönüştürülmesinden atık plastiklerin petrokimya sektöründe hammadde olarak kullanılmasına ve atık su arıtım tesisleri için bakteri kültürü yetiştirilmesine kadar bir çok alanda çalışma yapıldığı belirtildi.

SIFIR KARBON EMİSYONUNA SAHİP FUAR STANDI

Sıfır emisyon standı hakkında bilgi veren SOCAR Türkiye, “Fuar öncesi hazırlık sürecinden fuar bitimine kadar yapılacak tüm uçuşlar ve lojistik dahil olmak üzere oluşan karbon emisyonu hesaplanarak, ortaya çıkan karbon emisyonları, sertifikalı karbon offset projeleri ile nötralize edildi. Bu girişimle çevresel etkinin dengelenmesi hedeflendi” ifadelerini kullandı.

2050’YE KADAR SIFIR KARBON EMİSYONU HEDEFİ

Sürdürülebilirlik stratejisini Karbonsuzlaşma, Döngüsel Ekonomi ve Yeşil Finansman üzerine inşa eden SOCAR Türkiye, uygulama adımlarını ve yol haritasını ‘kısa (2021-2025), orta (2025-2030) ve uzun vade 2030 sonrası’ olarak belirledi. Hedefin 2035 yılı itibarıyla yüzde 40 karbon azaltımı ve 2050 yılı itibarıyla da “net sıfır emisyon” olarak belirlendiği vurgulandı.

SOCAR Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarını operasyonlarına ve tedarik zincirine entegre konusunda bilgi vererek “Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin mümkün olan en verimli şekilde değerlendirilmesi için 55 milyon yatırım bedeliyle kurulan Petkim RES, alternatif enerji kaynaklarının sanayide kullanımını teşvik ederken aynı zamanda karbon emisyonunun azaltılması konusunda da tüm sektörlere örnek oluyor. Aliağa’da 51 MW kapasitedeki Rüzgâr Enerji santralimiz ile yeşil enerji üreterek karbon emisyonumuzu azaltıyoruz. Petkim RES‘te üretilen elektriğin bir kısmını Petkim tesislerinde kullanılıyoruz. Tesislerimizde güneş enerji santrallerimiz de mevcut” açıklamasını yaptı.

ENERJİDE YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER: YEŞİL HİDROJEN

SOCAR Türkiye, gelecekteki yatırımları konusunda ise şu açıklamayı yaptı;

“SOCAR Türkiye, gelecekte de sürdürülebilirlik alanında yatırımlarını artırmayı planlıyor. Yeşil hidrojen üretimi, karbon yakalama ve depolama teknolojileri gibi ileri teknoloji projelerine yatırım yaparak enerji sektöründe öncü olmayı hedefliyor. Ayrıca, toplumsal fayda sağlayacak sosyal sorumluluk projeleri ile de toplumun farklı kesimlerine ulaşan SOCAR Türkiye, sürdürülebilirlik alanındaki bu kararlı adımları ile hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada örnek bir model oluşturmaya devam ediyor.”

DHA