Türkiye'nin konuştuğu küçük Merve'den ses getirecek sözler

Hentbola başlarken kız olması nedeniyle karşılaştığı ayrımcı yorumları sesi titreyerek anlatan Merve Akpınar’ın azmi ve cesareti tüm Türkiye’yi umutlandırdı. 14 yaşındaki Merve Akpınar, uğradığı cinsiyet ayrımcılığını, bununla nasıl baş ettiğini ve hayallerini anlattı.

Türkiye'nin konuştuğu küçük Merve'den ses getirecek sözler

Şanlıurfa Halliliye bağlı Gürcütepe köyünde yaşayan Merve Akpınar, Emine Akpınar ve Ali Akpınar çiftinin 6’ıncı çocukları olarak dünya geldi. Hem ailesinden hem de ağabeylerinden gördüğü destekle ‘Sen kızsın yapamazsın’ algısına rağmen hentbola başladı.

Akpınar, geçtiğimiz günlerde Hentbol Federasyonu’nun davetlisi olarak gittiği Ankara’da, spora başladığı dönem karşı karşıya kaldığı ayrımcı iklimi ve ‘mahalle baskısını’ zaman zaman sesi titreyerek anlatmıştı. Kendisine, “Sen kızsın, şort giyemezsin, erkeklerin yanında oynayamazsın” denilmesinden yakınan küçük kızın o sözleri Türkiye’nin gündemine oturdu.

‘Kendime söz verdim, köyümdeki kızların kaderini değiştireceğim’ sözleriyle Türkiye’ye umut aşılayan Merve Akpınar, Milliyet Gazetesi'nden Çiğdem Yılmaz’a konuştu:  

‘Onlara inat devam ettim’

“Ben 5.’inci sınıftayken bir arkadaşım hentbol oynuyordu ve onun oynarken çok eğlendiğini gördüm. O arkadaşım için ‘O yapıyorsa ben de yaparım’ dedim ve hırslandım. 5’inci sınıfta başlamak istedim ancak beden eğitimi öğretmenim diğer arkadaşlarıma göre fiziksel olarak daha güçsüz yetersiz olduğumu söyledi. 6’ıncı sınıfa başladığımda çok çalıştım, çabaladım ve takıma alındım. Çevremde birçok kişi hentbola başlamamı istemedi. İlk başladığımda da ‘Sen kızsın, şort giyemezsin, erkeklerin yanında oynayamazsın. Oranı buranı görürler’ dediler. Ben de onlara inat devam ettim. Kendime bir söz verdim ve başardım.

‘En büyük destekçim ağabeyim’

Bu süreçte en büyük destekçim de Ahmet ağabeyim oldu. Bana hep, söylenenleri duymamı ve inandığım yolda devam etmem gerektiğini söyledi. Çevremdeki insanlar kız çocuklarının evde diz çöküp oturmasını ve belli bir yaştan sonra da evlendirilmesini istiyor. Tabii benim ailem buna karşı, ancak benim çevremdeki birçok kişinin çocuğu böyleydi. Kız çocuklarının dışarıya bile çıkmasına izin vermiyorlar. Benim ailem ise benim dışarıya çıkmama ve arkadaşlarımla görüşmeme izin veriyordu. Birçok arkadaşım sporla ilgilenmek istese bile buna aileleri engel oluyordu.

‘Biz daha başarılıyız’

Aileler çocuklarına engel olmasınlar ve onlara inansınlar. Ben, bana laf söylenenlere inat başardım. Köyümdeki kız çocuklarına fırsat verilirse onlar da başarır. Bizim okuldaki kupaların çoğunu biz kızlar getirdik. Oysa erkeklere daha fazla güveniyorlar. ‘Öyle yapar böyle yapar’ Bana göre bu yanlış bir düşünce. Bence biz kızlar daha başarılıyız. Ama bizi motive etmiyorlar ve bize engel olmaya çalışıyorlar. Ben hayatımda sporu çıkarmayı düşünmüyorum. En büyük isteğim iyi bir beyin cerrahı olmak ve spora devam etmek.”

‘Ben kızlarımı her zaman destekledim’

Baba Ali Akpınar (53) da şunları söyledi:

“Başta kızların elle top oynaması bana da garip geldi. Merve isteyince de ‘tamam’ dedik ve kızımı destekledik. Kızım ilk başladığında farklı tepkilerle karşılamıştı. Ben de kızıma ‘Biz sana bir şey demiyoruz, başka kimse bir şey diyemez. Senin gönlün istiyorsa devam et. Biri sana da bir şey söylüyorsa da gel bana söyle’ dedim. O da devam etti. Küçük kızım Dilara da ablasının yolundan gidecek o da yavaştan başladı oynamaya. Ben kızlarımı her zaman destekledim. Bir erkek avukat, doktor oluyorsa, spor yapıyorsa kızlar da yapar. Farkları yok.”