'Uçuş sırasında namaz kılmak riskli' diyen pilot için yeni gelişme

Türk Hava Yolları’nda 30 yılı aşkın süredir çalışan bir pilot işten atılmıştı. Sebebi ise "Uçuş sırasında kokpitte namaz kılmak uçuş güvenliği açısından riskli" demesi.

'Uçuş sırasında namaz kılmak riskli' diyen pilot için yeni gelişme

TÜRK HAVA KUVVETLERİ'NDE ÇALIŞTI

Patronlar Dünyası'nın haberine göre Türk Hava Kuvvetleri'nden 20 yıl çalıştı. Zorunlu hizmetinin dolmasının ardından Binbaşı rütbesinde meslekten ayrıldı.

2004'te THY'nin pilot kadrosuna geçti.

NAMAZ TARTIŞMASI

Kaptan pilot Y.G, ile ikinci pilot M.F.S arasında geçtiğimiz Nisan ayında bir yurt dışı uçuşu sırasında iddiaya göre "namaz" tartışması yaşandı.

İkinci pilot M.F.S'nin namaz kılma isteğine kaptan pilot Y.G, "uçuş güvenliğini tehlike atabilir" gerekçesi ile karşı çıktı.

AÇIKLANAN SEBEP: "PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜ"

Bu tartışmadan kısa bir süre sonra, Mayıs ayının başında Y.G.'nin iş akdine son verildi.

Pilot Y.G.'nin işten çıkartılma gerekçesi "performans düşüklüğü" olarak kayıtlara geçti.

TALİMAT AHMET BOLAT'TAN

19 yıldır THY'de görev yapan pilot Y.G. ise işten çıkarılmasının altında yatan sebebin, kokpitte geçen "namaz" diyaloğu olduğunu ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat'ın talimatı ile atıldığını iddia etti. Bu iddia geçen hafta medyanın tartıştığı konulardan biri oldu.

THY İLE UZLAŞTI BAŞKA BİR HAVAYOLU ŞİRKETİNDE BAŞLADI

Patronlar Dünyası'nın telefonla kendisine ulaşarak görüştüğü kaptan pilot Y.G, önce THY ile davalaşma yoluna gitmeyi düşündüğünü sonrasında ise karşılıklı uzaklaştıklarını belirtti.

THY'den tazminatını alan Y.G, şimdi bir başka havayolu şirketinde çalışmaya başladı.

HAVACILIK KURALLARI KANLA YAZILMIŞTIR

İnsanların ibadetlerine asla müdahale etmediğini, kendisinin de Müslüman olduğunu belirten Y.G: "Buradaki konu tamamen uçuş güvenliği ile ilgili bir durum. Havacılık kuralları kanla yazılmıştır. Bu durum bizim temel ilkemizdir. Benim temel itirazım, uçuş güvenliğinin tehlikeye atılamamasıdır. Ancak olay başka bir şekilde yorumlandı ve şirketimden işten çıkarılmam ile sonuçlandı."

HAVACILIK SENDİKALARI VE TALPA SESSİZ KALDI

Kaptan pilot Y.G'nin işten çıkarılmasına ilişkin Havacılık Sendikaları ise sessiz kalmış, herhangi bir görüş beyan etmemiş, açıklama yapmamıştı.

Yine aynı şekilde Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) kaptan pilot Y.G'nin THY'den işten çıkartılmasına tepki göstermeyerek sessiz kaldı. TALPA'nın bu tavrı havacılık camiasında eleştri konusu oldu.