Yargıtay Şule Çet davasında verilen kararları onadı

Yargıtay, üniversite öğrencisi Şule Çet'in (23), Ankara'da plazanın 20'nci katından atılarak öldürülmesiyle ilgili sanık Çağatay Aksu'ya (34) verilen müebbet ve 12 yıl 6 ay, sanık Berk Akand'a (33) verilen 18 yıl 9 ay hapis cezasını onadı.

Yargıtay Şule Çet davasında verilen kararları onadı

Sözcü Gazetesi'nden Yavuz Alatan'ın haberine göre Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet'in, 29 Mayıs 2018 tarihinde bir plazanın 20'nci katından atılarak öldürülmesiyle ilgili 31'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava 4 Aralık'ta 2020’de sonuçlandı.

Mahkeme, sanık Aksu'ya ‘bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla cinayet' suçundan önce ağırlatılmış müebbet cezası verildi.

Ceza, indirim hükümleri uygulanarak müebbet hapse çevrildi. Sanık Aksu'ya ayrıca ‘nitelikli cinsel saldırı' ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından da 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Sanık Berk Akand'a ise ‘cinayete yardım'dan 12 yıl 6 ay, ‘cinsel saldırıya yardım'dan 5 yıl, ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan 1 yıl 3 ay olmak üzere toplam 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

SAVCI CEZAYI AZ BULMUŞTU

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı,  sanık Çağatay Aksu ve Berk Akand’a verilen hapis cezasının bozulması talebiyle tebliğname düzenledi.

Başsavcılık, ‘yardım’ suçundan cezalandırılan sanık Berk Akand’ın da asli fail olarak cezalandırılması, sanıklara uygulanan indirimin yersiz olduğu yönünde görüş bildirerek, kararın bozulmasını talep etti.

İSTİNAF KARARI HUKUKA UYGUN BULDU

Yerel mahkemenin kararı, sanık avukatları, Şule Çetin yakınları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İnsan Hakları Derneği, Kadın Dayanışma Vakfı, Ankara Baro Başkanlığı, Adana Baro Başkanlığı ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından farklı gerekçelerle istinafa taşındı.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi, kararı kısmen hukuka uygun bulurken, sanık Berk Akand’a ‘kasten öldürme suçuna yardım etmek’ten verilen cezanın itiraz yolunun açık olduğu, ‘nitelikli cinsel saldırı’, ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ ve ‘suç delillerini yok etme suçlarına yardım’dan verilen cezalara itiraz yolunun kapalı olduğuna karar verdi. Sanık Çağatay Aksu yönünden verilen kararların ise itiraz yolunun açık olduğu belirtildi.

YARGITAY HER İKİ SANIĞA VERİLEN CEZAYI ONADI

İstinaf kararının ardından dosya Yargıtaya taşındı. Dosya üzerinde incelemesini tamamlayan Yargıtay 1nci Ceza Dairesi, her 2 sanığa verilen hükmü onadı. Ceza Dairesi kararında, sanık Berk Akand'ın, sanık Çağatay Aksu ile birlikte hareket ettiği, asli fail olarak sanık Aksunun eylemlerine iştirak ettiğine dair her türlü şüpheden uzak, kesin, inandırıcı delil bulunamadığından yardım eden sıfatıyla sorumlu tutulmasında bir isabetsizlik görülmediğini vurguladı.

Yüksek mahkeme, sanık Aksu vekillerinin savunma hakkının kısıtlandığı, adil yargılamanın etkilenmeye çalışıldığı, eksik inceleme, lehe delillerin değerlendirilmediği ve yetersiz gerekçe ile karar kurulduğu, maktulün intihar ettiği, bu nedenle beraat kararı verilmesi yönündeki talebini reddetti.

Sanık Akand vekillerinin duruşmalı inceleme yapılması talepleri ile mahkumiyete yönelik yeterli delil bulunmadığından beraat kararı verilmesi; katılan ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekillerinin her iki sanığa da en üst sınırdan indirim hükümleri uygulanmadan ceza verilmesi yönündeki temyiz taleplerinin de esastan reddine karar verilerek, hüküm onandı.