YASAK BİTTİ, SAN-EL'DE VURGUN OPERASYONU YENİDEN BAŞLADI!

İsmi borsacı Abdurrahman Yıldırım ile anılmaya başladıktan sonra sık sık operasyonlara sahne olan San-El Mühendislik hisseleri yeniden hareketlendi. Yasakların kalkmasıyla operasyon yeniden başladı.

YASAK BİTTİ, SAN-EL'DE VURGUN OPERASYONU YENİDEN BAŞLADI!

BorsaGündem'in haberine göre San-El Mühendislik (#SANEL) hisseleri bir ay gibi kısa sürede 5 liradan 11 liraya kadar yükseldi. Hissede bu yükselişi destekleyecek önemli bir gelişme mi oldu? Borsa İstanbul şirkete sordu: “Gerçekleşen olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerine ilişkin henüz kamuya açıklanmamış özel bir durum mu var?”

Şirketten gelen yanıtta ise fiyat hareketlerine neden olacak özel bir durum olmadığı şeklinde. Defter değeri 35 kuruşa gerilemiş, ödenmiş sermayesi 18 milyon lira olmasına rağmen özsermayesi 6 milyon liraya gerilemiş olan şirket sürekli zarar açıklıyor. Peki, buna rağmen bir ay gibi kısa sürede neden hisseleri füze gibi yükseldi?

Bu sorunun yanıtı geçmişteki Sermaye Piyasası Kurulu kararlarında gizli. SPK, Sinpaş GYO hisselerinde birlikte hareket eden isimlere yaklaşık 6 ay önce işlem yasağı getirdi. Abdurrahman Yıldırım ile birlikte hareket ettiği öne sürülen ekibin hesaplarında San-El Mühendislik hisseleri de olduğu için birçok hesap kilitlendi. Yasağın süresi yılın ilk günlerinde doldu. San-EL Mühendislik’te de operasyon, yasağın sona ermesine sayılı günler kala başladığı ileri sürüldü.

32 İSME YASAK GELDİ

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Temmuz 2021 başında 32 gerçek ve bir tüzel kişinin işlemlerinde piyasa dolandırıcılığı makul şüphesi bulunması nedeniyle 6 ay işlem yasağı uygulanacağını açıkladı.

SPK bültenine göre kurul, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ. (#SNGYO) pay piyasasında 27.05.2021-06.07.2021 döneminde meydana gelen fiyat ve miktar hareketlerine ilişkin olarak yapılan incelemeler sonucunda, Ahmet Özkardeş, Ali Akpınar, Ali Ulvi Oğuz, Alim Alp, Ayşen Yılmaz, Bilal Tuğrul, Can Özsoy, Cemal Eren, Cenan Kır, Duhan Yıldız, Emre Bozlak, Emrullah Yıldız, Faruk Hacıhaliloğlu, Fehmi Hacıhaliloğlu, Hamza Fatsa, Hava Gökdere Çınar, Hilal Tuğçe Hacıhaliloğlu, Kaan Yıldız, Kemal Olcarcıöz, Kemal Orkun Yekdeş, Mertcan Erol, Murat Topuzoğlu, Mustafa Oğuz, Mustafa Sezikli, Nuri Özmen, Rıfat Şenol Günday, Savaş Aydın, Semih Altıntaş, Sultan Yanık, Ülkü Teker, Yusuf Bahadır Balcı ve Zeki Oğuz'un yer aldığı toplam 32 gerçek ve bir tüzel kişi hakkında piyasa dolandırıcılığı makul şüphesi bulunması nedeniyle 6 ay işlem yasağı uygulanmasına karar vermişti.

ABDURRAHMAN YILDIRIM VE AKRABALARI

Abdurrahman Yıldırım’ın akrabası olan, Ahmet Semih Yıldırım, Bedreddin Yıldırım, Büşra Yıldırım, Nevzat Yıldırım, Rana Yıldırım, Sena Yıldırım, Zeki Yıldırım daha önce SPK tarafından tedbir getirilen isimler.

İsmi borsa operasyonlarıyla anılan Abdurrahman Yıldırım’ın kontrolüne geçtikten sonra sürekli yüksek oranda bedelli sermaye artırımı başvurusu yapan şirket bu amacına henüz ulaşamadı.

KLASİK ŞİRKET İÇİNİ BOŞALTMA YÖNTEMİ

Bu arada Abdurrahman Yıldırım, San-El Mühendislik’i aldıktan hemen sonra ortağı olduğu hastaneyi yüksek fiyata değerleyerek halka açık şirkete sattı.

Sık sık yaşanan operasyonlardan biri San-El’de yaşanıyor. Önce halka açık şirket alınıyor. Daha sonra satın alan kişi halka açık olmayan şirketini halka açık şirkete satıyor. Halka açık şirketin kasasındaki para şirket alımı ile ortağın cebine aktarılıyor.

Ares Yenilenebilir Enerji Yatırımları Ticaret A.Ş. ortağı Sena Yıldırım, iddialara göre yine ortağı olduğu Özel Çınar Sağlık Hizmetleri A.Ş.'nin yüzde 57.98' lik payını San-El Mühendislik’e satıyor. Hem de şirket satın alınır alınmaz!

Kütahya ticaret siciline kayıtlı Özel Çınar Sağlık Hizmetleri limitet şirket olduğu için 2009 yılında ortaklar kurulu kararı ile Abdurrahman Yıldırım şirketi temsil etmek üzere şirket müdürlüğüne getiriliyor. 2011 yılında da şirket anonim şirkete dönüştürülüyor. 

2019 yılında ise San-El Mühendislik, Gökmedrese Sağlık Hizmetleri'ni 8 milyon TL bedelle satın almaya karar veriyor.

Zarar üstüne zarar açıklayan, öz sermayesi eriyen şirket Eskişehir ve Uşak'ta 2 adet diyaliz merkezi ile satın alma görüşmelerine başlayacaklarını açıklıyor. Hangi parayla yapılacak bilinmez ama yeni satın almaların devam edeceği duyuruluyor.

Kaynak: https://www.borsagundem.com/haber/yasak-bitti-san-elde-operasyon-yeniden-basladi/1637296