Yazı ressamı Emrah Yücel'den 'Bir Okunmayan Mesajınız Var'

Ramazan’a özel açılan serginin küratörlüğünü Zeynep Öztürk üstleniyor. Yazıyı resme döken Yücel’in ilahi kaynaklardan mesajlar içeren, hikayeler barındıran eserleri 5 Nisan’a kadar DG Art Project’de ziyaret edilebilir.

Yazı ressamı Emrah Yücel'den 'Bir Okunmayan Mesajınız Var'

Sanatını coğrafyasının renkleriyle işleyen, bu topraklardaki insanların ortak değerlerine dikkat çeken yazı ressamı Emrah Yücel’in genellikle Kuran-ı Kerim’deki ayet ve surelerden yola çıkarak hazırladığı ‘Bir Okunmayan Mesajınız Var’ isimli sergi sanatseverlerle buluştu. Ramazan’a özel açılan serginin küratörlüğünü Zeynep Öztürk üstleniyor. Yazıyı resme döken Yücel’in ilahi kaynaklardan mesajlar içeren, hikayeler barındıran eserleri 5 Nisan’a kadar DG Art Project’de ziyaret edilebilir.

Okunup unutulmasın diye yazıyı resmin içine katarak izleyiciyi manipüle eden ve kendisini 'yazı ressamı' olarak tanımlayan Emrah Yücel, dördüncü kişisel sergisi Bir Okunmayan Mesajınız Var’ı DG Art Project’de açtı. Dün açılan serginin bir gün öncesinde basına özel gösterimi yapıldı. Sema gösterisiyle başlayan davette Emrah Yücel ve küratör Zeynep Öztürk, basın mensuplarına eserlerdeki tılsımı, hikâyeleri anlattı.


Yazı ressamı Emrah Yücel'den 'Bir Okunmayan Mesajınız Var'


KELİMELER RENKLERİN AHENGİYLE RESME DÖNÜŞTÜ

Eserlerinde yazılmaya değer uzun metinleri, Kur’an-ı Kerim’den ayetleri ya da tüm Semavi dinlerdeki ortak hikâyeleri insanlara aktarmaya çalışan Yücel, renklerin ahengini harflere, kelimelere ve cümlelere karıştıran bir ressam.

Emrah Yücel’in eserlerinde imge ve grafik ile oluşturulan dinamik görsel etkiler; yalnızca cisimselleşmeyen, birbirine yapışan, birbirinin içindenmiş gibi doğan bir bütünlüğü ifade ediyor. Sanatçı kullandığı fontları, font düzenlerini ve bunların okunabilirliğini bir matematiksel düzende veriyor. Bu düzen içinde anlatılan metinle renklerin uyumunu da bir araya getiriyor. Böylece metin sadece okunur olmaktan çıkıyor. Sanatçının resminde ilginç olan ise şekilsi figüratif düzen hem parçada hem de bütünde anlam içeren ve bir puzzle parçası gibi estetik kuruyor olmasıdır.

"ÖNCELİĞİMİZ OKUYA OKUYA SIRADANLAŞAN KAVRAMLARIN ÜZERİNE ATIFTA BULUNMAK"

Sergide eserlere yönelik bilgi veren Emrah Yücel, “Sergi son dönemde yaptığım çalışmalardan oluşuyor. Metinler daha önce oluşturuldu, bu yıl hikayeleştirildi Ramazan vesilesiyle de DG Art Project’de sanatseverlerle buluşturduk. Eserler genellikle Kuran-ı Kerim’deki ayetlerden ortaya çıkarılarak yazıyla beslenmiş nihayete erdirilmiştir. Önceliğimiz bazen okuya okuya sıradanlaşan kavramların üzerine atıfta bulunmaktır. Birlikte yaşamak, farklılıklarımıza tahammül etmek vurgusu yapıyoruz. Aynı Ortadoğu toplumları gibi fevkalade farklı renkleri bir araya getirdik. Biz de birlikte var olmayı fevkalade becermiş tarihte rütbeli bir milletiz. Ramazanın da vesilesiyle bu değerleri hatırlatıcı bir sergi olduğu için önem taşıyor” dedi.


Yazı ressamı Emrah Yücel'den 'Bir Okunmayan Mesajınız Var' - Resim : 2


KUYUYA DÜŞMEDİĞİMİZ YA DA KUYUDAN ÇIKMADIĞIMIZ BİR AN VAR MI?

Eserlerin herkesin hayatından hikayeler barındırdığını aktaran Yücel, “Yaşı 40’lı olanlar tuşlu telefonlar kullanırken mesaj kutusuna gelen ‘Bir okunmayan mesajınız var’ bildirimiyle karşılaşırdı. Bu fontu sergi afişinde de kullandık. Biz sergide bir hikaye anlatıyoruz. Örneğin Hz. Yusuf’un kuyusu adlı eserimiz, Yusuf peygamberin hayatını anlatıyor ancak bizimle alakalı hikayeler de barındırıyor. Kuyuya düşmediğimiz ya da kuyudan çıkmadığımız bir an var mı? Yusuf peygamber kardeşleri tarafından ihanete uğruyor. Bugün ihanete uğramayan var mı? O duyguları yaşıyoruz ve o kuyudan bir gün mutlaka çıkıyoruz. Bizimki hatırlatıcı olmak için o hikayeleri gün yüzüne çıkarmakla alakalı bir dert” diye konuştu.

"HALK OZANLARIMIZIN TÜRKÜLERİNE YÖNELİK BİR SERİMİZ OLACAK"

Anadolu, halk ozanları gibi alanlarda çalışmalarına devam edeceğini söyleyen Yücel, “Bu benim dördüncü kişisel sergim. Bundan sonra Anadolu ile ilgili serilerimiz devam edecek. Yine bu anlayışla milli mücadele dönemindeki hikayeleri çalışacağız. Halk ozanlarımızla türkülerine yönelik bir serimiz olacak ve devam edecek. Şimdi sadece ilahi metinleri çalıştık ama sadece Kuran-ı Kerim’den değil tüm semavi dinler tarafından ortak kabul edilmiş hikayelerden yola çıkarak eserleri hazırladık. Yazı hızlı okunduğu için çabuk unutuluyor. Ama bir yazıyı resimle, formla, biçimle güçlendirirseniz izleyiciyi biraz manipüle ederseniz hafızada daha uzun süre yer edebiliyorsunuz, derdimiz buydu. Kıymetli metinleri güçlü bir biçimde izleyicinin aklına daha kazınır hale getirmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.


Yazı ressamı Emrah Yücel'den 'Bir Okunmayan Mesajınız Var' - Resim : 3


ÖZTÜRK: "SANATSEVERLERİN ÖZELLİKLE GELİP ZİYARET ETMESİNİ DİLİYORUM"

Küratör Zeynep Öztürk ise “DG Art Project’de aylardır sanatçılara sergiler açıyoruz. 11 ayın sultanı Ramazan için özel bir sanatçı olmalıydı ve bu ayda açılmalıydı. Emrah Yücel hocamızın ruhumuzu ilahi açıdan besleyeceği eserlerini sanatseverlerle buluşturmak istedik. Sanatçımız kendini ‘yazı ressamı’ olarak tanıttığında yazının ressamı mı olur diye kendime sormuştum. Eserleriyle karşılaştığımda harflerle bile çok güzel eserlerin ortaya çıkabileceğini gördüm. Hatta o harflerin birleşmesiyle ortaya çıkan kelimelerin çok güzel mesajlar içerdiğini öğrendim. Hocamız eserlerinde Kuran-ı Kerim’in içindeki ayetlerden, surelerden bize o kadar güzel mesajlar iletiyor ki işte serginin adına ‘Bir Okunmayan Mesajınız Var’ dedik. Sergi 5 Nisan’a kadar devam edecek, tüm sanatseverleri davet ediyorum” dedi.

DHA