ABD: "Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini Suudi Veliaht Prens Selman onayladı"

ABD’de CIA tarafından hazırlanan 2018 yılında işlenen Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili raporda, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesini onayladığı açıklandı.

ABD: "Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini Suudi Veliaht Prens Selman onayladı"

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Dünyanın merakla beklediği, ABD istihbaratı tarafından hazırlanan 2018 yılında işlenen Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili rapor yayınlandı.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili raporda, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini onayladığı açıklandı. Raporda, Veliaht Prens Selman'ın, Suudi gazeteciyi “yakalamak veya öldürmek için bir operasyonu onayladığı” ifadeleri yer aldı.

Rapora göre, Veliah Prens Selman'ın Kaşıkçı cinayetini onaylayan kişi olduğuna yönelik değerlendirme, Selman'ın karar alma mekanizmasının kontrolüne, koruma görevlilerinin operasyona doğrudan katılımına ve Veliaht Prens’in Kaşıkçı dahil yurtdışındaki muhalifleri susturmak için şiddet içeren tedbirler kullanma desteğine dayandırıldı.

“VELİAHT PRENS MUTLAK KONTROLE SAHİP”

Raporda ayrıca, “2017 yılından bu yana Veliaht Prens, ülkenin güvenlik ve istihbarat örgütleri üzerinde mutlak kontrole sahip. Bu da Suudi yetkililerin, Veliaht Prens’in izni olmadan bu nitelikte bir operasyonu gerçekleştirme ihtimalini oldukça düşük hale getiriyor” ifadelerine yer verildi.

ABD merkezli medya kuruluşu CNN, Kaşıkçı'nın katilleri ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasında yeni bir bağlantının tespit edildiğini öne sürmüştü. Kaşıkçı'nın infaz timi, Prens Salman’ın kontrolündeki Sky Prime Aviation’a ait 2 özel jeti kullanmış, söz konusu şirketin cinayetten yaklaşık bir yıl önce Prens Selman'ın kontrolüne geçtiği belirtilmişti.

ABD’DEN YAPTIRIM KARARI

ABD’de gazeteci Cemal Kaşıkçının cinayetine ilişkin raporun yayınlanmasının ardından, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 76 Suudi Arabistan vatandaşına yönelik yaptırım kararı alındığını açıkladı.

Blinken, söz konusu kişilere ABD vizesi verilmesi konusunda kısıtlamalara gidileceğini ifade etti. Blinken, söz konusu kişilerin direkt olarak ya da dolaylı yoldan öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı başta olmak üzere muhalif kişi ya da kişileri tehdit ettiklerini ifade etti.

Öte yandan Blinken, söz konusu yaptırımı, “Kaşıkçı Yasağı” olarak duyurdu. Blinken, yaptırımlara ilişkin yaptığı açıklamada, "Yabancı bir hükümet adına ülke toprakları dışındaki muhaliflere karşı ciddi eylemlere doğrudan dahil olduğuna inanılan bireylere yönelik vize kısıtlama politikası uygulanacaktır" dedi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı ise, ABD tarafından yayınlanan rapora tepki göstererek, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin raporu reddettiğini duyurdu.

Açıklamada, “Suudi Arabistan hükümeti, Cemal Kaşıkçı’yı öldürme suçuyla ilgili olarak ABD Kongresi’ne sunulan raporu reddediyor” ifadeleri yer aldı.