Aile hekimlerinden çağrı: 'Aşılama durma noktasına geldi!'

Koronavirüs aşısının yoğun olarak uygulandığı dönemde hekim başına günde en az 150 aşı yapılırken aile hekimleri bugün ASM’ye aşı yaptırmaya gelen 6-12 kişiyi bir araya toplamakta zorluk çektiğini söylüyor.

Aile hekimlerinden çağrı: 'Aşılama durma noktasına geldi!'

Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre günlük yeni Covid pozitif hasta sayısının 23 bin, koronavirüse bağlı vefat sayılarının da günlük 200’ün üstünde olmasına rağmen vatandaşın aşı yaptırmamasının endişe verici olduğunu söyleyen aile hekimleri, aşılamanın durma noktasına geldiğini belirterek yeni tedbirlerle özellikle aşı kararsızlarının ikna edilmesi gerektiğini bildirdi.

Koronavirüs aşılarının yüzde 65-70’inin aile hekimleri tarafından yapıldığını hatırlatan İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök, son dönemde günlük aşı sayısının çok azaldığına dikkat çekerek “Ben 5 birimlik bir ASM’de çalışıyorum. Aşılamanın yoğun olduğu dönemde her doktor arkadaşımız en 150 aşı yapıyordu. Bugün 6 kişiyi bir araya toplamakta zorlanıyoruz” dedi.

"GERİYE KALANLAR AŞI KARŞITLARI YA DA KARARSIZLAR"

Bu yıl 8.si gerçekleştirilen İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Kongresi’nde konuşan Dr. Dildök, günlük aşı sayılarının düşmesinin en önemli sebeplerinden birinin sağlığına duyarlı, aşı olmak isteyen hemen hemen herkesin aşılanması olduğunu belirterek “Ancak aşı olması gereken 12 yaş üstünde yüzde 50’ye ulaşıldı. Geriye kalanlar aşı karşıtları ya da aşı kararsızları. Bu kişilerin de ikna edilmesi gerekir” diye anlattı.

Koronavirüs aşısının 5 yaş üstü çocuklardaki klinik çalışmalarının olumlu sonuçlandığını ve birçok ülkenin bu yaş grubundaki çocukları aşılamaya başladığını vurgulayan Dr. Dildök “Bilimsel veriler bu yaş grubunda koronavirüs aşısının etkinliğini ve yan etkisinin bulunmadığını gösteriyor. Bizde de bir süre sonra 5 yaş üstüne aşılamaya geçilecektir. Toplum bağışıklığının sağlanması için toplumun yüzde 70’nden fazlasının aşılanmış ya da hastalığı geçirmiş olması gerekir. Nüfusumuzun büyük bir bölümünün gençlerden ve çocuklardan oluştuğunu düşünürsek, toplum bağışıklığı için de bu yaş grubunun aşılanması önemli” dedi.

AŞI KARARSIZLARINI ÇOCUKLARI İKNA ETSİN

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların hastalanmaya başladığını ve eve taşıdıkları virüsle hane halkının enfekte olduğunu vurgulayan Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök, okulların açık tutulabilmesi için bütün anne babaların koronavirüs aşısı yaptırmaları gerektiğini anlattı.

Anne babaların ikna edilebilmesi için çocuklardan yardım alınabileceğini ifade eden Dr. Dildök “Aşılar uygulanmaya başladıktan sonra yaşanan pandemi, aşısızların pandemisidir. Diğer konulardan da bildiğimiz gibi çocukların anne babalarını uyarmaları ve ikna etmeleri birçok kişiden daha kolay. Burada öğretmenlere iş düşüyor. Öğretmenler, çocuklara aşılanmanın önemini anlatarak anne babalarını aşıya yönlendirmesi konusunda bilinçlendirebilirler” diye açıkladı.