Bal Ormanına kamyonlarca kimyasal madde döküldü!

Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesindeki Bal Ormanına kamyonlarca kimyasal madde döküldü. Krem yapımında kullanılan hammaddenin son dönemde baskınlar yapılan fenomenlere ait olduğu tahmin ediliyor.

Bal Ormanına kamyonlarca kimyasal madde döküldü!

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre sosyal medya fenomenlerinin saadet zinciri benzeri vurgunlarından zarar görenlere çevre ve doğal hayat da eklendi.

Fenomenlere yönelik başlatılan polis operasyonlarının hemen ardından, yeni mağdurlara satılmak üzere yurt dışından getirildiği tahmin edilen kamyonlarca krem hammaddesi Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesi sınırlarındaki Eskitaşlı Köyü yakınlarında bulunan Bal Ormanına döküldü.

Polis operasyonlarına yakalanmamak için gizlice ormana döküldüğü düşünülen kimyasal krem hammaddesi yüzünden başta arılar olmak üzere canlıların zehirlenmesinden, kremin suya karışması halinde yöre halkının içme suyunun kirlenmesinden endişe ediliyor. Halkın büyük panik yaşadığı kimyasal maddenin bir an önce doğadan toplanması beklenirken bu işi kimin yapması gerektiği konusunda Orman Bakanlığı ile Çevre Bakanlığının yetki karmaşası yaşadığı da ortaya çıktı.

CİMER’E BAŞVURU YAPILDI

Sosyal medya fenomenlerine yoğun polis baskınlarının yapıldığı geçtiğimiz Kasım ayında Bulgaristan’dan gelen krem hammaddesi yüklü 4 tanker kamyon bir anda Eskitaşlı Köyü yakınlarında oluşturulan bal ormanına yöneldi. Kamyonlardan ikisi yükünü ormanın içine boşaltırken diğer iki kamyon, köylülerin kendilerini gördüğünü fark edip hızla uzaklaştı. Paniğe kapılan yöre halkı önce jandarmaya haber verdi, ardından da Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) durumu bildirip acil yardım istedi. CİMER’e yapılan başvuruda, etrafa yayılan maddenin mide bulandıracak düzeyde koku yaydığı belirtilirken maddenin acilen ormandan kaldırılması talep edildi.

CİMER, maddenin araştırılması için Tarım ve Orman Bakanlığına durumu bildirdi. Ancak bakanlığın il müdürlüğü, konunun Çevre Bakanlığı tarafından incelenmesinin daha uygun olacağı yönünde görüş verdi. Lüleburgaz İlçe Jandarma Komutanlığı tahkikat başlattığını belirtirken Çevre Bakanlığı bölgede inceleme yapıp atığı tespit ettiklerini ancak alanın orman olması nedeniyle yetkinin Orman Bakanlığına ait olduğu bilgisini iletti.

MADDENİN TEMİZLENMESİ 2 YIL SÜRER

Sözcü’ye bilgi veren Eskitaşlı Köyü sakinlerinden Kenan Gören, dökülen maddeyi özel bir kimya laboratuvarına incelettiklerini ve krem hammaddesi olduğunu öğrendiklerini söyledi. Maddenin sosyal medya fenomenlerine yönelik başlatılan operasyonların hemen ardından dökülmesi nedeniyle atığın fenomenlere ait olabileceğini belirten Gören, krem hammaddesini şişeleyebilecek nitelikte çok sayıda kimya tesisi bulunduğunu söyledi. Gören, atığı kaldırma işleminin yapılabilmesi için devletin önce ihale açacağını, bu sürecin iki yıla bulabileceğini belirterek, “Birkaç ay sonra doğa uyanacak, arılar, böcekler ve tüm canlılar bu madde yüzünden büyük zarar görecek” uyarısında bulundu.