Beşiktaş İskelesi İBB'den alınıyor mu?

2005 yılında Kadir Topbaş'ın İBB başkanı olduğu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Beşiktaş'taki Barbaros Hayrettin Paşa iskelesi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin İBB'ye yazı yazarak iskeleyi geri istediği ortaya çıktı.

Beşiktaş İskelesi İBB'den alınıyor mu?

BirGün Gazetesi'nin haberine göre 2005 yılında Kadir Topbaş'ın İBB başkanı olduğu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Beşiktaş'taki Barbaros Hayrettin Paşa iskelesi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin İBB'ye yazı yazarak iskeleyi geri istediği ortaya çıktı.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarihi Barbaros Hayrettin Paşa iskelesini geri almak için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na geçtiğimiz yıl mayıs ayında bir yazı yazdı. 

Birgün gazetesinde yer alan habere göre yazıda, “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan iskelenin 49 yıllığına TDİ Genel Müdürlüğü’ne irtifak hakkı tesis edilip edilemeyeceği yönünde görüş istendiği” belirtildi. Özelleştirme İdaresi’nin TDİ’ye bildirdiği görüş ise açıklanmadı.

Raporda, Milli Emlak Müdürlüğü, 2005 yılında İBB’ye devredilen Haydarpaşa Garı önündeki 664 metrekare büyüklüğündeki Haydarpaşa İskelesi’ni kullanmak için TDİ Genel Müdürlüğü’nden izin istedi. TDİ ise 5 Mayıs 2021’de Milli Emlak Müdürlüğü’ne İBB’nin kullandığı iskelenin kullanımı için izin verilemeyeceğini bildirdi.

YOLCU PLATFORMUNU KALDIRIN

Ayrıca, faaliyet raporunda İBB’nin Beyoğlu Karaköy’deki TDİ’ye ait olan 927 metrekarelik iskele alanına yolcu indirme platformu yerleştirdiği belirtildi. TDİ’den İBB’ye gönderilen yazıda bu yolcu indirme platformunun da “acilen” iskeleden kaldırılması istendi. Raporda, faal olarak kullanılamayan ve çay bahçesi olarak işletilen Üsküdar’daki tarihi Salacak Vapur İskelesi için de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü’nün tahsis talebinde bulunduğu açıklandı.

BirGün’ün İBB kaynaklarından edindiği bilgilere göre, belediye ile TDİ arasında görüşmeler ve yazışmalar devam ediyor. Yazışmalar sürdüğü için İBB yetkilileri açıklama yapmayacaklarını söyledi.