Binlerce mağdur aile varken Finans Evim borsaya girmek istiyor!

Şirket BDDK tarafından kapatılmışken ve ortada on binlerce mağdur aile varken, Finans Evim borsaya girmek istiyor.

Binlerce mağdur aile varken Finans Evim borsaya girmek istiyor!

İnşaat ve otomotiv sektöründeki dalgalanmaları fırsat bilen bazı girişimciler, vatandaşın ev ve araç sahibi olma hayallerini manipüle ederek ve küçük birikimlerini kullanarak holdingleşiyor, vaatlerse genellikle boş çıkıyor. 

Evim sistemleri, bu düzenin en büyük örneği.

İşleyiş şöyle:

Katılımcılar, belirli miktarlarda para yatırarak sisteme giriş yapıyor. 

Model “faiz ödemeden, kişinin bütçesine göre, dilediği yerden istediği gayrimenkulü alabilmesini sağlar” tezi üzerine kurulu. 

Aslında, halk arasında ‘altın günü’ olarak da bilinen, yatırım amaçlı toplanmanın gelişmiş bir versiyonu. 

Ev almak isteyen kişiler arasında (40, 60, 80, 100 veya 120 kişilik) gruplar oluşturuluyor. Grup üyelerinin ödedikleri taksitlerle her ay bir konut bedeli birikiyor ve Noter huzurunda yapılan ‘kura’ ile sırayla her ay bir üyenin konut bedelinin teslimatı gerçekleşiyor. 

Ancak, bu şirketler, piyasa koşulları karşısında bir stabilite gösteremediği için, kısa süre sonra iflasın eşiğine geliyor. Yatırılan paraların, şirketleri holdingleşmesi için kullanılması da süreci hızlandırıyor. 

Bu sistemler, ekonomide ‘Ponzi’ olarak adlandırılıyor. 

NEDİR BU PONZİ DÜZENİ?

Ponzi Oyunu ya da Ponzi Düzeni (İngilizce: Ponzi Scheme), yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir. Ortada yüksek kâr getiren bir üretim olduğu, bu üretim sayesinde yatırımcılara para ödendiği iddia edilir ve bu sayede sisteme yeni yatırımcılar çekmeye çalışılır. Ponzi oyununa katılımlar bittiği zaman, ortada kâr getiren bir üretim olmadığı için yeni yatırım yapanlara ödeme yapılamaz, sistem çöker ve ponzi oyunu sonlanır.

Sistemin Türkiye’de tutmasının nedenlerinden biri de ‘faizsiz kazanç’ adı altında pazarlanması. 

Türkiye’de ‘evim mağdurları’ olarak anılan on binlerce aile var. 

FİNANS EVİM’İN AMACI NE?

Bu sistemle ev sahibi olmayı vaadeden ve 2017 yılında kurulan Finans Evim, 2020 yılında Vakıfevim adlı şirketle tek çatı altında toplandı. 

Finansevim Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Kolo, birleşme açıklamasında "Sektörde 2 yılda Finansevim markasıyla 400 çalışan ve 50 şubeye ulaştık. Vakıfevim de 5 ayda sektörde kendinden söz ettiren ilklere imza attı" ifadelerini kullandı. 

Ancak 2021 yılında şirket intibak başvurusunda bulundu. BDDK, talebi reddetti ve diğer 20 şirketle birlikte kapatılmalarına karar verdi.

Şirket mağduru olan aileler, özellikle sosyal medyada kurdukları gruplarla haklarını aramaya devam ederken, yönetim kurulunun borsaya açılmak istediği haberleri gündeme geldi.  

Yukarıdaki 'şirket kapatma' süreci nedeniyle borsaya giriş talebi de sonuçsuz kaldı. 

Ancak Finans Evim Yönetim Kurulu Başkanı Kolo, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye bir mektup yazarak bu isteğini yineledi.

Mektupta dikkat çeken bölümler şu şekilde:

Sayın Nebati ;

"Sizden tek bir isteğim var, ben bunca baskıya rağmen, ülkemde gerçeklerin gün yüzüne çıkması için yüreklice bir genç olarak mücadele ediyorum. Bunun karşılığı olarak siz benimle bu konuları konuşmak için herhangi bir televizyon kanalında; tüm bürokratlarınız danışmanlarınız, kimi isterseniz yanınızda olacak şekilde, tüm şirketlerin mali tabloları, dava dosyalarımız ile birlikte bir söyleşiye, oturuma eşlik eder misiniz?  

Size aynı soruları Üsküdar'daki çalışma ofisinizde de görüşmemizde bizzat iletmiştim! Şimdi buradan tekrar iletiyorum.

Zirâ doğrulardan kimse rahatsız olmaz , gerçekleri tüm milletimiz öğrenmeli. Eminim Siz, Ak parti temsilcileri ve değerli yöneticilerimizde bu düsturdan yana olacaktır.

Yok ben katılmam derseniz, sizlerden istirhamım Ali Öztunç ve Erhan Usta’nın vermiş olduğu Meclis Soru Önergelerini tam ve eksiksiz bir şekilde yanıtlar mısınız ? 

Umarım sonrasında bizlerin de cevap hakkı olur ! 

Bir deprem yaşadık, Urfa sizin de memleketiniz  5 yıl boyunca, 1 gün bile maaş ödemesini geç yatırmadığım o bölgedeki iki çalışma arkadaşımız, hesaplarımızda milyonlarca lira varken  tazminatlarını alamadan enkazda kaldılar. Hiç bir şey olmasa bile sadece onların hatırına doğruları söyleyin , en azından araştırılsın diyin !  Başka hiçbir beklentim yok sizden ! 

Umarım yeteri kadar seviyeli dile getirebilmişimdir.

SERDAR KOLO

Kapatılan FinansEvim Yönetim Kurulu Başkanı"

Sistemin sağlıklı çalışmıyor olması bir yana sağlamlığı kanıtlanamamışken ve hala on binlerce aile mağdurken, böyle bir şirketin borsaya açılması ne kadar mantıklı olur, bilinmez… 

Yakın zamanda yaşanan JetPa örneği, bu sorulara belki bir nebze yanıt olur.

Gözde S. Kadıoğlu / Odatv.com