Bir tweet’le gün yüzüne çıkan 464 yıllık tarih

Bir tweet, kıraathane köşesine gizlenmiş 464 yıllık tarihe açılan kapının anahtarı oldu.

Bir tweet’le gün yüzüne çıkan 464 yıllık tarih

Sabah Gazetesi'nden Bulut Yamandağ'ın haberine göre İstanbul'un tarihi yarımadası Fatih'te, Kadırga sokakları arasında sıkışıp yok olmaya yüz tutmuş 464 yıllık Bostancıbaşı Ali Ağa Çeşmesi, Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay'ın tweet'i ve Sanat Tarihçisi Yavuz Tiryaki'nin dikkatiyle yeniden keşfedildi. Yavaşçay ve Tiryaki, konuştu:

24 yaşındaki Yavaşçay, "Kadırga sokaklarında gezerken, kıraathane içerisindeki bu çeşmeyi fark ettim. Yarısına kadar betona gömülmüş ve Kadırga'daki diğer kültür miraslarımız gibi oldukça bakımsız bir vaziyetteydi. Tarihi eserlerimizin bu durumda olması beni derinden üzüyor. Bu üzüntümü ifade etmek için de sosyal medyadan bir paylaşımda bulundum" dedi.

Bir tweet’le gün yüzüne çıkan 464 yıllık tarih


Tarihi çeşmeler üzerinde çalışma yürüten Tiryaki ise "Sosyal medyada araştırma yaparken Ömer'in tweet'ini gördüm. Çeşmeyi ilk gördüğümde tanımıştım ama emin olmak için tam olarak nerede olduğunu sorunca Bostancıbaşı Ali Ağa Çeşmesi olduğunu anladım. Ben çeşmeyi biliyordum ancak kayıp sanıyordum. 1558 yılında Bostancıbaşı Ali Ağa Camii ile birlikte inşa edilmiş. 464 yıllık hayli uzun bir tarihi var ama şu anki hali içler acısı" diye konuştu.