Çağla Tuğaltay'ın katilinden 21 yıldır hiç bir iz yok!

15 yaşındaki Çağla Tuğaltay, 5 Haziran 2000 günü Şişli’de bulunan evinde öldürüldü. Cinayetten 14 yıl sonra ise Çağla’nın tırnakları arasında katilin DNA izi bulundu. Bu iz 102 kişiden alınan DNA örnekleriyle karşılaştırıldı ancak sonuç çıkmadı.

Çağla Tuğaltay'ın katilinden 21 yıldır hiç bir iz yok!

Milliyet Gazetesi'nden Elif Altın'ın haberine göre 21 yıldır faili meçhul olarak duran dosyanın 5 Haziran 2020’de zamanaşımına uğraması beklenirken yeni bir gelişme yaşanmış İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Faili Meçhul Suçlar Bürosu savcılığı, suç faili olduğu düşünülen kişilerin ifade alma işlemleri devam ettiği ve devam eden incelemeler (kan örnekleri, DNA incelemesi ve parmak izi incelemesi gibi) olması nedeniyle TCK 67. maddesi gereğince zamanaşımını durdurmuştu.

Savcılık bu zamana kadar, apartmanda oturan, apartmana giriş-çıkış yapan veya ihbar edilen kişilerin yanı sıra Çağla’nın okul arkadaşları ve akrabalarına varıncaya kadar yaklaşık 70 kişinin ifadesini alırken 100’ü geçkin kişinin ise kan örnekleri incelendi. Ayrıca şüphelinin DNA örneği de emniyetin DNA havuzunda ve sürekli burada DNA taraması yapılıyor. Ancak şüphelinin bulunması için kan örneğinin alınmasını gerektirecek bir olaya karışması gerekiyor.

DNA birden çok şahsa ait

Bu gelişmelerin ardından savcılık, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Biyoloji İhtisas Dairesi’ne gönderdiği DNA örnekleri üzerinde Yeni Nesil Dizileme (NGS) teknolojisi kullanılarak şüpheli tespiti amaçlı biyolojik incelemeler yapılmasını talep etti. Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Biyoloji İhtisas Dairesi’nde görevli 5 uzmanın hazırladığı raporda, “Birden çok şahıs içeren DNA profillerinde elde edilen genetik özelliklerin canlının dış görünüşündeki yansıması (saç rengi, göz rengi, ten rengi vs.) olarak adlandırılan fenotipik özelliklerin de birden çok şahsa ait olması söz konusu olacak ve bu durum doğru yorumlama yapılmasını engelleyecektir. Bu sebeple, gönderilen kıyafetler üzerinde tırnak örneğinden elde edilen YSTR profiline sahip şüpheli şahsın otozomal DNA’sının maktulün DNA’sı ile karışmamış halde tespit edilmesi amaçlanarak bu ihtimal doğrultusunda yeniden incelemeye alınmıştır. Çağla Tuğaltay’a ait kıyafetler üzerinde yapılan DNA inceleme çalışmaları neticesinde, tırnak örneğinde bulunduğu tespit edilen YSTR profilinin sahibi şüpheli şahsın DNA’sı kıyafetlerde elde edilememiştir” denildi.