Dilan Polat'ın intihar açıklamasının ardından cezaevindeki denetimler artırıldı

Gazeteci-televizyoncu Emrullah Erdinç'ten intihar etmek istediğini söyleyen Dilan Polat'la ilgili çarpıcı bilgiler...

Dilan Polat'ın intihar açıklamasının ardından cezaevindeki denetimler artırıldı

Dilan Polat, eşi Engin Polat’la cezaevinde yaptığı 10 dakikalık telefon görüşmesinde “İntihar edeceğim” dedi. Bu neye neden olur?

Cezaevi yönetimi durumunu kontrol eder. Psikologlarla görüştürür. Hazırlanan rapor sonucu bir karar alınır. Buna göre de nakil işlemine karar verilir. Dilan Polat’ın aynı koğuşta kaldığı ablası Sıla Doğu’dan ayrılmak istemediği biliniyor.

Yargı ve cezaevleri böyle kriz anlarında nasıl karar alır?

Kişi, cezaevine girdikten sonra tüm yetki Adalet Bakanlığı’ndadır. Şimdi Dilan Polat’ın koğuşunu gören kameralar sürekli izlenecek. Kantinden alacağı her şey kontrol edilecek. Bu durumundan dolayı denetim arttı.

Peki kendi istediği bir doktoru talep etme hakkı var mı?

Hayır, böyle bir durumda cezaevi doktoru yetki sahibidir.

Bu davayı sosyal medya da sıkı takip ediyor. Hakim ve savcılar, sosyal medyadaki yorumları dikkate alıyor mu?

Kesinlikle hayır! Hakim ve savcılar dosyaya bakıp karar verir.

Dilan-Engin Polat ve beraberindekiler için cezaevinde ekstra bir düzenleme yapıldı mı? Diğer tutuklularla araları nasıl?

Özel bir düzenlemeye gidilmedi. Silivri zaten yüksek güvenlikli bir cezaevi. Sadece Dilan Polat ve ablası Sıla, ortak alana çıktığı zaman diğer tutuklularla aralarında bir sataşma, tartışma yaşanmaması için bir infaz koruma memuru yanlarında duruyor. Bu arada ikisi de kurallara uyuyor.

Bu dosyayla ilgili ilk kim itirafçı olur, tahminin ne yönde?

Cezaevindeki mali müşavir Ahmet Gün’ün savcının yanına ikinci kez itirafçı olarak gideceğini düşünüyorum. Ahmet Gün, daha önce itirafçı olma hakkını kullanmış, ancak savcıyla yaptığı iki saatlik görüşmede davanın seyrini değiştirecek önemli bir belge verememişti. Savcı da tepki göstermişti.


Dilan Polat'ın intihar açıklamasının ardından cezaevindeki denetimler artırıldı


Her gün 30’a yakın avukatın Silivri Cezaevi’ne gidip bu davayı almak istediği bilgisi gelmişti. Şu an kaç avukatları var?

Şu an dört avukatları var: Sevinç Horoz, Hüseyin Kaya, İsmail Öztürk ve Orman Eryiğit.

Aynı cezaevinde kalan Bahar-Nihal Candan’ın annesi Umut Candan şöyle isyan etti: “Instagram’da soytarılık yaptılar diye böyle ağır bedel ödememeliler. Keşke koleje gitmeselerdi. Kızlarıma ‘Muz yemeyin pahalı’ derdim.” Cezaevi yemeklerini beğenmeyen kardeşlerin durumu nedir?

Düzene pek alışmış değiller. Bu konuda cezaevindeki memurlardan uyarı alıyorlar. Şu an en büyük problemleri sabah erken kalkamamak. Bu nedenle sayımı aksatıyorlar.

Ruhsatsız silah bulunduran, tabancayla şov yapan fenomen Banu Parlak’a, ‘ters kelepçe’ takıldı. Polat’lar ve Candan kardeşlerde düz kelepçe vardı. Bu, bize neyi anlatıyor?

Polis istediği kişiye, istediği şekilde kelepçe takar. Mevzuat, insiyatifi polise bırakmıştır. Fakat emniyet güçleri silah konulu bir suç işlenmişse genelde ters kelepçe takmaya özen gösterir.

Sosyal medya üzerinden dönen bu olaylara emniyet güçleri ve yargı nasıl bakıyor? Örneğin özel ekipler oluşturuldu mu?

Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü’nün bir numaralı hedefi; sosyal medya üzerinden işlenen suçlar oldu. Artık ilk sıralarında bu var ve çok sıkı bir şekilde takip ediyorlar.

Şu an kaç fenomen inceleme altına alındı?

Çeşitli rakamlar çıkıyor. Ama şu an 600 kişi inceleniyor. Hesaplarına giren çıkan tüm paralar bir bir kontrol ediliyor.

Tüm bunlar toplumda neleri değiştirecek?

Fenomenlerin şatafatlı, lüks, görgüsüz paylaşımları bitecek. Artık onlar için hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Senin gibi konunun peşini bırakmayan gazeteci Murat Ağırel ve sosyal medya fenomeni Alp Kılınç tehdit aldı. Böyle bir durumla karşılaştın mı?

Hayır, hiç tehdit almadım.

Dilan-Engin Polat’la görüşme talebin oldu mu?

Evet, Dilan Polat’la bir görüşme talebim oldu. Ancak şu an gazetecilerle konuşmak istemediği yönünde haber gönderdi.

Müge DAĞISTANLI / 10HABER