Emrullah Erdinç: "Polat Ailesi 'özür paylaşımında' tehdit mi etti?"

MASAK tarafından haklarında başlatılan incelemenin ardından tüm mal varlıklarına el konulan Dilan Polat ve Engin Polat çifti, sosyal medyadan ortak bir açıklama yayınladı. Söz konusu açıklamayı YouTube kanalında değerlendiren Gazeteci Emrullah Erdinç, çarpıcı sorular yöneltti.

Emrullah Erdinç: "Polat Ailesi 'özür paylaşımında' tehdit mi etti?"

Mal varlıklarına el konulan Dilan Polat ve Engin Polat çifti, geçtiğimiz günlerde iki sayfalık bir ‘özür’ açıklaması yayınladı.

“Haddimizi aştığımızı bu süreçte daha iyi idrak ettik” diyen çiftin açıklamasını YouTube kanalında yayınladığı “Dilan Polat Tehdit mi Etti Özür mü Diledi?” başlıklı videosunda irdeleyen Gazeteci Emrullah Erdinç ise dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu ve çarpıcı sorular yönelterek cevap beklediğini ifade etti.

“SAMİMİ OLDUKLARINA İNANMAK İSTİYORUM”

“Aslında bugün başka bir davayla ilgili video çekecektim ama Dilem ve Engin Polat çiftinin sosyal medya hesabı üzerinden yaptıkları açıklama sonrası fikrimi değiştirerek tekrar Polat çiftiyle ilgili birkaç laf etmeye, birkaç soru sormaya karar verdim” diyerek sözlerine başlayan Emrullah Erdinç, “Dilan Polat bunca zamandır yaptıkları görgüsüz paylaşımlar nedeniyle tüm kamuoyundan özür diliyordu… Kendi açıklamalarına göre de ‘Bizler de her konuda olabileceği gibi beşeri hatalar mevcuttur’ cümlesiyle hatalı davranışlarını kabul ediyordu. Özür dilemek çok erdemli bir davranıştır. Bu davranışlarından dolayı onları tebrik ederim. Çünkü o görgüsüzce paylaşımları ‘Bakın parayı nasıl harcıyorum’ şımarıkları başlarına bu dertleri açmıştı. O yüzden de gerçekten de özür açıklamasının samimi olduğuna inanmak istiyorum” ifadelerini kullandı ve ardından söz konusu açıklamanın şifrelerini habercilik diliyle irdeledi.

“AVUKAT TARAFINDAN KALEME ALINMIŞ”

Söz konusu açıklamanın genelinin bir avukat tarafından kaleme alındığına dikkat çeken Erdinç, “Özellikle özür ve haklarındaki soruşturmalar bölümü tamamen bir avukat tarafından kamuoyunu rahatlatmak, tansiyonu biraz düşürmek üzere yazılmış” tespitinde bulundu.

“YARGIYA GÖZDAĞI VEREN BİR METİN”

“İkinci kısım ise Polat çift tarafından söylenip yine avukatlar tarafından hukuk diliyle metne dahil edilmiş. Buraya dair kendi yorumumu yapayım” diye devam eden gazeteci, açıklamanın ikinci kısmıyla yargıya gözdağı verildiğini savundu:

“Keşke açıklama tek bölümde kalsaydı ve açıklama kimseye gözdağı özellikle de yargıya gözdağı veren bir metne dönmesiydi. Çünkü Polat ailesi yaptıkları o açıklamada ‘Devlete vergi verirken şaibeli işlem yapmış olabiliriz, haksız kazanç elde etmiş olabiliriz’ diyordu. Yani onların deliliyle dini tabirle söyleyelim, haksız kazanç elde edip servetlerine haram kattıklarını kabul ediyorlardı.”

“TİCARET YAPMAK SERBEST AMA…”

İlgili bölümü inceleyerek devam eden Emrullah Erdinç, şu ifadeleri kullandı:

“Dilan Polat paylaştığı açıklamasında şu cümleleri kuruyordu: Vergi sorumluluğu dışında örgüt suçu, kara para, suçlamanın olmayacağı yönünde… Yani şirketlerde vergi sorumluluğunu yerine getirilmemiş olabilir.

Yazınızın ikinci sayfasında da şunları dile getiriyor: ‘Ticaret serbestisi anayasal bir haktır. Kişinin ticaretini yaptığı dönem suç olmadıkça istediği ticaret yapması serbesttir.’

Evet, ticaret serbest. Herkes legal olduktan sonra her türlü ticaretini yapabilir. Ama Polat ailesinin kaçırdığı bir nokta vergi vermemek… Vergi vermemek için şirketlere piyasadan sahte fatura temin etmek! İşte bu suç.  Zaten şu an devletle yargı ile sorun yaşamalarının nedeni de vergi kaçırma.”

Söz konusu açıklamanın ‘Bilin ki dostlar ne ihaleye fesat karıştırmakla ne rüşvetle ne de herhangi bir değere ihanet etmekle suçlanıyoruz’ bölümünü de irdeleyen Erdinç, “Kendi söylemlerine göre hiçbir şeyle suçlanmıyorlar. Peki o zaman neden hesaplarınız kapatıldı? Neden hakkınızda yurt dışına çıkış yasağı kondu. Neden MASAK vergi kaçırmaktan hakkınızda sizin de yazdığınız gibi rapor düzenledi” sorusunu yöneltti.

“MADEM DİNDEN KONUŞUYORUZ…”

Açıklamadaki ‘Mazlum durumuna düşürülmüşlerin de zor günlerinde yardımcıları olur. Allah kullarından hiç vazgeçer mi?’ kısmına dair de değerlendirmelerde bulunan Erdinç, “Cenab-ı Allah hiçbir kulundan vazgeçmez. Kulu, ne günah işlerse işlesin o yüzden de sizden de vazgeçmez. Ama bu kısma madem dinden konuşuyoruz, ben de Polat ailesinin dilinden bir çift laf edeceğim” diyerek yanıt verdi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Cenab-ı Allah Kuran-ı Kerim'de şöyle buyurmaktadır: Kim devlet malına ihanet ederse kıyamet günü hainlik ettiği şeyin günahı boynuna asılı olarak gelir. Müslüman her alanda kamu hakkına riayet etmelidir. Dediğim gibi Allah sizden vazgeçmez ama ahiret zamanı devlete karşı işlenen suçlarda hesabını sorar.”

CEVAP BEKLEYEN ALTI SORU

Açıklamadaki ‘mazlum durumuna düşmek’ kısmına takıldığını da dile getiren Emrullah Erdinç, Polat ailesine altı önemli soru yöneltti ve cevap beklediğini ifade etti:

“Bir, kim mazlum. Verginizi tam ödemeyerek vergi kaçırmak için gider makbuzları arasına sahte fatura koyarak siz mi mağdur olmuş oluyorsunuz yoksa devlet mi?

İki, vergi denetimlerinin bulduğu iddia edilen sahte faturalardan haberiniz var mıydı?

Üç, bu sahte faturalar şirket kayıtlarına kimin onayıyla girdi?

Dört, tek bir kişi sahte faturayı sisteme sokamayacağı için işleme örgütlü ya sistemli olarak kimler dahil edildi?

Beş, devletin vergi sisteminden çalmak sizin için haram mı, değil mi? Çünkü o vergilerde tüyü bitmemiş yetimin de sokaktaki Ayşe teyzenin de dürüst bütün vatandaşlarında hakkı yok muydu?

Altı, şirketlerinizin tamamı muhasebeniz olan Ahmet Gün tarafından mı kuruldu? Bu açıklamaya göre buraya daha çok sorular sorulabilir. Ancak beklentim Öncelikle bu sorulara yanıt verilmesi. Yanıtlara göre yeni sorular sormaya devam edeceğim.”

EMRULLAH ERDİNÇ'İN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ (VİDEO)