Erol Mütercimler'den gündem olacak sözler

Erol Mütercimler, Sözcü Televizyonu'nda ekrana gelen "Karşı Karşıya" programında sıcak gündemi değerlendirdi.

Erol Mütercimler'den gündem olacak sözler

Ünlü yazar, eğitimci, araştırmacı ve televizyon programcısı Erol Mütercimler, konuk olduğu Sözcü Televizyonu'nda Nevzat Çiçek ve İpek Özbey'in sunumlarıyla ekrana gelen "Karşı Karşıya" programında sıcak gündemine dair önemli yorumlarda bulundu.


 

Siyaset tarihine ilişkin konuşmasında CHP'ye yüklenen Numan Kurtulmuş'a tepki gösteren Erol Mütercimler, "Numan Bey dinlesin ne olur istismar etmeyin artık bu işleri" ifadelerini kullanarak şöyle konuştu:

"27 Mayıs darbesine, Adnan Menderes'in Moskova'ya gitmek istemesi yol açtı. Çok insanla konuştum, iki büyükelçi...

Ben özetleyeyim size 1954 - 1957 arası Marshall yardımı kesildi, para kesildi, ekonomi çöktü. Demokrat Parti çok zor durumda. Üniversite öğrencileri artık ayaklara kalktı. Sokaklar şu bu. Adnan Menderes üniversite hocalarına kara cübbeliler diye hitap etti.

Bu üç idam için bir şey söyleyeceğim şimdi. Çok net, çok araştırmış bir adam olarak çok netim ben bu konularda. Çünkü sevgili arkadaşlar, ne oldu? Sovyet Büyükelçisi o dönemdeki diplomat Semih Günver'e geldi. Bunu Halit Refiğ'in evinde anlatmış birisidir. Semih bey aynı zamanda hatıratında da yazmıştır. Benim subaylardan da dinlediğim hikayedir...

Sovyet Büyükelçisi geliyor, hükümete diyor ki 'Biz size yardımda bulunabiliriz' O da diyor ki 'Dışişleri Bakanına söyleyeyim' kime Fatin Rüştü Zorlu'ya... Fatin Rüştü Zorlu da diyor ki 'Beyefendiye söyleyeyim' kime? Adnan Menderes'e. Muhtemeldir ki Adnan Menderes'te, Celal Bayar'la konuşmuştur. Sonuçta kabul edildi... Sovyetlerin yardımı. Dosyalar çok güzel hazırlandı. Takvim belirlendi. 2 Temmuz 1960 günü tarih Moskova'da olunaacak. İki ülkenin başbakanları imza atacak. 2 Temmuz'da gidilemedi. 27 Mayıs'ta bu mesele oldu.

Adnan Menderes, Moskova'ya gitme kararını o günkü Amerikan büyükelçisine söyledi. Dedi ki 'Böyle böyle Moskova'ya gideceğim, imza atacağım.' Çünkü artık herkes biliyor. Cevap şöyle geldi 'Bağımsız bir ülkenin başkanısınız. Tabii ki istediğiniz ülkeyle bunu yapabilirsiniz' dedi. Yapılamadı.

Süleyman Demirel, dönemin Cumhurbaşkanı. Mim Kemal Öke ile bana bir görev verdi. Demokrat Parti Dönemi Dış Politikası kitabının yazılması. Yazdık tabii. Devletin arşivleri falan her şeyleri bize açıldı. Yassıada mahkeme tutanaklarını istedim. Cumhurbaşkanının emriyle gönderildi. Hatta balmumu sökülmüş olarak, izli olarak geldi. Çok net söylüyorum. Bak çok net söylüyorum. Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın ne için idam edilmiş olduğunu tövbe billah anlamadım.

Evet bak toplu iğnenin ucu kadar suçları yok kardeşim.

Ama anlıyorum. Fatin Rüştü Zorlu iki şey. 6/7 Eylül 1955 olayları ve 1959 Londra Zürih Anlaşmaları anlaşma imzalatmış olması. Adnan Menderes de bu nedenle suçlanmıştır, idamlar doğru mudur? Kesinlikle doğru değildir."