Felçlileri yürütecek tedavi

İsrailli bilim insanları, felçli farelere omurilik implantı yerleştirerek yürümelerini sağladı. Yapılacak klinik deneylerden sonra felçli insanların da iyileşebileceği tahmin ediliyor.

Felçlileri yürütecek tedavi

Türkiye Gazetesi'nden Mehmet Emin Arvas'ın haberine göre bilim adamları bir ilke imza attı.

Dünyada ilk defa insan omuriliği implantı geliştirildi. 3D implantlar, insan hücreleri kullanılarak yapıldı. Laboratuvarda fareler üzerinde yapılan deneylerde yüzde 80 başarı kaydedildi ve felçli fareler yürümeye başladı.

Teknoloji hastanın göbek yağı dokusundan küçük bir biyopsi almaya dayanıyor.

Bu yöntemde, hastadan alınan dokular insan embriyolarındaki omurilik gelişimine benzeyen bir süreçle çalışan bir omurilik implantına dönüştürülüyor.

Araştırmacılar, önümüzdeki birkaç yıl içinde yaralı dokuyu onarmak için kişiselleştirilmiş implantlar oluşturabilmeyi planlıyor. Üstelik vücut tarafından reddedilme riski de olmayacak.

İnsanlar üzerinde de klinik deneylere başlamaya hazırlanan bilim adamları, tasarlanmış dokuların önümüzdeki senelerde felçli kişilere nakledilmesini ve onların ayağa kalkarak yürüyebilmelerini sağlamayı hedefliyor.

Araştırmaya İsrail’de profesör olan Tal Dvir liderlik ediyor. Prof. Dvir “Felçli olan bir hayvanda, insan dokularından yapılmış bir implantla iyileşme görülen dünyadaki ilk örnek olan bu yöntem, insanlarda felç tedavisi konusunda en uygun modeldir” açıklamasında bulundu.