Google şifreyi kaldırıyor!

Google passkey ile şifresiz döneme geçiş yapıyor. Android uygulamalarına ve Chrome'daki web sitelere şifresiz girilebilecek.

Google şifreyi kaldırıyor!

ShiftDelete'ten Ömer Dursun'un haberine göre Apple’dan Google’a kadar dev teknoloji şirketlerinin şifresiz bir döneme geçiş yapmak istediğini biliniyordu.

Google tarafından devreye alınan son özellik ise Android ve Google Chrome’u şifresiz hale getiriyor. 

Google passkey özelliğinden QR kod yardımıyla Mac ve iOS kullanıcıları da faydalanabilecek.

Google passkey nedir ve nasıl kullanılır?

Google; web site, uygulama veya cihaz kilidini açmak için passkey özelliğini devreye alıyor.

Android ve Google Chrome’da desteklenen yeni özellik, belirli bir şifre veya parmak izi ile kullanılabilecek.

Siteye ait bilgileriniz girilmeden önce cihazın passkey’ine veya parmak izine kaydedilecek. Bilgiler ayrıca Google Şifre Yöneticisi’ne de işlenecek.

Google’ın yeni özelliğinin aslında iki aşaması bulunuyor. İlk olarak kullanıcılar, Google kimliklerine kayıtlı bir passkey oluşturmalı ve uygulama/web sitesi şifrelerini buraya kaydetmeli. İkinci olarak ise geliştiriciler bu passkey’i kullanabilecek destek sunmalı.

Google’ın blog yazısında verdiği bir örneğe göre, bir Android kullanıcısı, Mac’te Safari kullanarak passkey’in etkin olduğu bir web sitesinde oturum açabilir. Benzer şekilde Windows’taki bir Chrome kullanıcısı ise iOS cihazında depolanan passkey’i kullanarak aynısını yapabilir.

Web API aracılığıyla oluşturulan passkey’ler, aynı web sitesine bağlı uygulamalarla sorunsuz bir şekilde çalışacak ve bunun tersi de geçerli olacak.

Teknoloji devi önümüzdeki yıldan itibaren üçüncü taraf kimlik bilgisi yöneticilerinin de bu özelliği kullanabileceğini ifade etti. Ancak ilk aşamada sadece Android kullanıcılarına sunulacak.

Apple ise yaklaşık 3-4 ay önce parolaları ortadan kaldırmak için Apple Passkeys geliştirdi.

Yeni özellik, kullanıcılara hesaplarını biyometrik kimlik doğrulama yoluyla giriş yapma fırsatı sunacak.

Ancak henüz erişime açılmış değil.