Hayvan satışı vitrinde yasaklandı, internete düştü! 17 bin liradan satılıyor

Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yapılan düzenlemeyle pet shoplarda kedi ve köpek satışı vitrinde yasaklanmasının ardından internet üzerinden hayvan satışı arttı.

Hayvan satışı vitrinde yasaklandı, internete düştü! 17 bin liradan satılıyor

14 Temmuz 2022'den itibaren pets hoplarda kedi ve köpek satışı vitrinde değil katalogdan gösterilerek yapılıyor. Düzenlemenin ardından internet üzerinden yapılan evcil hayvan satışları ise hızla arttı.

Hayvanseverler internet ortamındaki satışlarda hayvanların sağlık durumu ve bakımı hakkında yeterli bilgi bulunmamasına tepki gösteriyor.

Satışlar ise genelde binlerce kişinin üye olduğu Telegram gibi sosyal medya platformlarında, fotoğraflı ve videolu reklamlarla yapılıyor. Hayvan fiyatları belirtilmiyor ancak "görüşülür" ibaresiyle ekleniyor.

Telefon ile yapılan görüşmelerde de satışa sunulan hayvanların fiyatları ve cinsleri hakkında bilgi veriliyor.

"BABAYLA ANNEYİ EŞLEŞTİRDİK, YAVRULARINI ALDIK"

Telegram grubundan kedi satın almak için ulaşılan A.A., "Yavru N.Y. 1 ayını yeni doldurdu. Orijinal golden safkan British. Çikolata taşıyıcı deniyor bu yavruya. BY kodu var anne ve babada. Siz nasıl düşünüyorsunuz? Belgeli mi belgesiz mi istiyorsunuz? Yavrulara ev ortamında bakıyoruz. Anne ve baba bizim kedilerimiz. Baba benim kendi kedim, orijinal safkan golden, anne ise arkadaşımın kedisi. Biz babayla anneyi eşleştirdik yavrularını aldık" dedi.

A.A. fiyatlarla ilgiliyse şöyle konuştu: "Şecereli fiyat 17 bin lira. Bir beyaz var o da safkan British ama ona şeceresiz olarak 12 bin diyorum. O da 6 aylık, o da golden point, çok güzel bir yavru. O da benim evimde, karma aşıları yapılmış, parazit aşıları yapılmış, siz bir tek çip ve kuduz aşısını yaptıracaksınız o kadar."

"SEN KİM OLUYORSUN ÇİFTLEŞTİRİP SATIYORSUN?"

HAYTAP Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat bu duruma tepki gösterdi:

"İnsanlar istedikleri gibi internet üzerinden satmaya devam ediyor. Biz tüm yasa değişiklikleri görüşme aşamasındayken bu durumun olacağından bahsetmiştik çünkü satış kanalını değiştiriyorsunuz. Dükkanda hayvanın bulunduğu kafeste satılmaması değil asıl derdimiz asıl derdimiz hiçbir şekilde Türkiye'de kedi ve köpeklerin doğurtulup satılmamasıydı. İnsanlar bu kadar hayvan bakım evlerinin olduğu, otobanların terk edilmiş cins hayvanlarla dolu olduğu bir ortamda o hayvanları sahiplenmek yerine illa cins olsun diye bu paraları vererek diğer hayvanların sahiplenilmesinin de önüne geçmiş oluyor.

Oradan bir hayvan kurtarabilecekken hemen bu kanala doğru yöneliyorlar. Bu hayvan alındığı zaman çok büyük olasılıkla fatura verilmeyeceği için aslında ayrı bir suç işleniyor. Bunu da maliyenin denetlemesi gerekiyor. Korkunç! Sen kim oluyorsun da bu hayvanları çiftleştirir satıyorsun? Fatura vermiyorsun?"

"BİZE SORAN ÇOK OLUYOR"

Petshop sahibi Nil Sezen Çakır İğdeli de duruma tepki göstererek, "Bize soran çok oluyor. Biz direkt net olarak 'Hayvan satışına karşıyız' diyoruz. Sokakta bir sürü baktığımız, büyüttüğümüz yardımcı olduğumuz hayvanlar var. Fotoğraflarını gösteriyoruz 'Buyrun' diyoruz. En fazla yapabileceğimiz bu. Kesinlikle cins hayvanı kabul etmiyorum" dedi.

DHA