Karartmalı faturada gizli zam var

Son zamlarla elektrik faturası 192 liradan 288 liraya çıkan bir ailenin ödediği dağıtım bedeli 70 liraya çıktı. Ancak yüzde 24’lük bu zammın kaynağı halktan gizleniyor.

Karartmalı faturada gizli zam var

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre halkı karanlığa sürükleyen fahiş elektrik zammının önemli bir bölümü halktan gizlendiği için faturada görünmeyen dağıtım giderlerinden geldi. Elektrikteki kayıp-kaçak, sayaç okuma, iletim sistemini kullanım ve dağıtım sistemini kullanım bedelleri 2016 yılından bu yana “dağıtım bedeli” adı altında tek kalemde gösteriliyor. Son yapılan zamla birlikte ayda 210 kilovatsaat elektrik tüketen bir ailenin faturası 192 liradan 288 liraya yükselirken dağıtım bedeline ödenen para 56 liradan 70 liraya çıktı. Yani halktan dağıtım gideri adı altında toplanan tutara yüzde 24'ün üzerinde zam yapıldı. Ancak, bu zammın sayaç okuma mı, kayıp kaçak mı, iletim ya da dağıtım bedelindeki artıştan mı kaynaklandığı halka açıklanmadı.

Karartmalı faturada gizli zam var

TRT PAYI KALKTI AMA

Karartmalı faturada vergiye ödenen para ise, TRT payının kaldırılmasına rağmen 37 liradan 52 liraya çıktı. Elektrik tüketimi aynı kaldığı halde 192 liradan 288 liraya yükselen faturadaki 96 liralık zammın 67 lirası enerji bedeline yapılan zamdan, 15 lirası vergi artışından, yaklaşık 14 lirası da dağıtım giderlerine yapılan zamdan kaynaklandı.

2016'ya kadar elektrik faturasındaki tüm giderler faturada kalem kalem gösteriliyor, halka açık bilgi veriliyordu. Ancak dağıtım özelleştirilince elektrik faturalarına adeta ‘karartma' uygulanmaya başladı.

Karartmalı faturada gizli zam var - Resim : 2