Koçluk çalışmasıyla kişinin mevcut kapasitesini daha iyi kullanması sağlanabilir

Koçların yorum ya da yönlendirme yapmadan, doğru sorularla kişilerin yaşamlarında geliştirici ve dönüştürücü etki yarattığını söyleyen Profesyonel Koç Hande Koşalay, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Koçluk çalışmasıyla kişinin mevcut kapasitesini daha iyi kullanması sağlanabilir

Sosyal hayatın koşuşturmacasının yanında, yoğun iş temposuna uyum sağlamanın da zorlu bir mücadeleye dönüşebildiğini ifade eden Profesyonel Koç Hande Koşalay, “Kişiler bazen yapmaları gereken çok iş olduğunu ama günlerin yetmediğini düşünerek kendilerini çıkmazda hissedebilir. Gelişime yönelik koçluk çalışmasıyla kişinin daha büyük hedeflere ulaşması veya mevcut kapasitesini daha iyi kullanması sağlanabilir. Mevcut kapasitesini etkin kullanan danışanların hayatında da verimli olması kaçınılmaz” dedi.

Kişilerde zaman zaman bunalmışlık hissinin ortaya çıkmasıyla kendilerine soru sorup hedeflerini belirlemek konusunda eylemsizlik halinin olabileceğini belirten Koşalay, “Bireyler, çözümü uzakta aramamalı. Tüm sorunlar aslında zihinde başlıyor ve bunun çözümlenmesiyle eylemde bitiyor. Profesyonel koçlar ise bireylerin kendi yaşamlarındaki zorlukları farklı bir bakış açısıyla değerlendirmelerini, yaşamlarına bir bütün olarak bakmalarını ve gelecekleri hakkında bilinçli seçimler yapmalarını sağlıyor. İnsanların kişisel yeteneklerini ve kapasitelerini geliştirmelerini destekliyor” diye konuştu.

“KİŞİNİN POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKARABİLMESİ İÇİN PROFESYONEL BİR DOKUNUŞ YAPIYOR”

Koçların yorum ya da yönlendirme yapmadan, doğru sorularla kişilerin yaşamlarında geliştirici ve dönüştürücü etki yarattığını söyleyen Koşalay, “Yaşam koçluğunu sporcu koçlarına benzetebiliriz. Çünkü koçlar da kişilerin hedefledikleri yolda başarıya yürürken performanslarını keşfetmeleri için bir ışık kaynağı oluyor. Kişinin potansiyelini ortaya çıkarabilmesi için profesyonel bir dokunuş yapıyor” ifadelerini kullandı.

“İNSANLARIN HEDEFLERİNİ VE KARŞILAŞTIKLARI ENGELLERİ BELİRLEMELERİNİ SAĞLANIYOR”

Koçluk denildiğinde akıllara terapi, mentorluk, tedavi ya da eğitim gibi farklı yaklaşımların gelebildiğinin altını çizen Koşalay, “Koçluk Türkiye’de yasal olarak kabul görmüş, ciddi eğitimlerin alındığı bir meslek dalı olarak öne çıkıyor. Bu meslekte, geçmişten çok geleceğe odaklanılıyor. Koçlar, insanların hedeflerini ve karşılaştıkları engelleri belirlemelerini sağlıyor. Belirlenen engelleri aşan kişilerin yaşam kalitesi artıyor. İş ya da özel hayatında, kendi ile ilgili keşif yolculuğunda netleşme, kararlılık, farkındalık edinme, değişmek ya da gelişmek isteyen tüm bireyler ve kurumlar koçluk hizmeti alabiliyor” dedi.

DHA