Mahkemeden 'Ücret Eşitliği' için emsal karar

Özel bir üniversite hastanesinde asistan doktor olarak çalışan H.A aldığı maaşın devlet üniversitesindeki hekim maaşlarından düşük olduğunu belirterek çalıştığı kuruma dava açtı.

Mahkemeden 'Ücret Eşitliği' için emsal karar

HALKTV'den Ali Macit'in haberine göre Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde çalışan asistan doktor H.A, aldığı maaşın devlete ait üniversite hastanelerinde görev yapan asistan hekim maaşın altında olduğu belirterek üniversite yönetimine başvurdu.

H.A, bu maaş eşitsizliğinin giderilmesini istedi. Ancak üniversite yönetimi asistan doktorun bu talebini reddetti. H.A yılmadı.

İdarenin talebini reddetmesi üzerine İstanbul 3. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Sadece H.A değildi konuyu yargıya taşıyan 20’ye yakın hekim yargı yolunu tuttu.

‘Kanuna aykırı düzenleme yapılamaz’

H.A'nın İstanbul 3. İdare Mahkemesi açtığı davada 18 Temmuz tarihinde karar verildi. Mahkeme 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ek 8. Maddesinde yer alan vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına devlet üniversitelerinde çalışan kişilerden az ücret verilemeyeceğine dair düzenlemeye dikkat çekti. “Yükseköğretim kurulu kararıyla veya fakülte yönetim kurulu kararıyla kanuna aykırı düzenleme yapılamaz” diyen mahkeme davalı idarenin işlemini iptal etti.

‘Kararı temyiz edeceğiz’

Maltepe Üniversitesi Hastanesi avukatı Umut Orman dava sürecine ilişkin hukukun vereceği karara saygı göstereceklerini belirterek, “YÖK’ün bize, ‘Asistan hekimlere Sağlık Bakanlığı’nın verdiği ücreti vereceksiniz’ diye bir talimatı yok. Bu konu ile ilgili bir yasal düzenleme de yok. Biz, her ne kadar onların taleplerini karşılamasa da normal araştırma görevlilerden daha fazla ücret veriyoruz. Dosya lehimize sonuçlanmadı. Ancak temyize gideceğiz, oradan gelecek karara göre hareket edeceğiz. Eğer haksız bulunursak geçmiş ödemeleri de yapacağız” dedi.

"Tüm hekimler için teminat niteliğinde bir karar"

Konuyla ilgili halktv.com.tr'ye konuşan doktor H.A'nın avukatı Muhammed Ömer Aslan, “Bu karar ülkemizdeki tüm asistan hekimler için emsal niteliğindedir. Öyle ki yargımız, vakıf üniversitelerindeki asistan hekimlerin de diğer kurumlardaki asistan hekimlerle aynı aylık ve ödeneklere hak kazanacağını tespit etmiştir. Devam eden diğer dosyalarda da benzer kararlar çıkacağına yönelik inancımız yüksektir. Bu karar yalnızca Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesindekiler için değil, ülkemizdeki tüm hekimler için bir teminat niteliğindedir” diye konuştu.