Melih Aşık yazdı: "Gazino Işıkları"

Milliyet Gazetesi yazarı Melih Aşık'ın yazısından...

Melih Aşık yazdı: "Gazino Işıkları"

GAZİNO IŞIKLARI

Gazinocular Kralı Fahrettin Aslan’ın oğlu Sacit Aslan’ın “Bir masalda İki Kral Olmaz” adlı kitabı aynı zamanda heyecanla okunan bir belgedir. Ünlü gece kulübü Maksim’de, parlak ışıkların ve mutlu şarkıların arkasında ne karanlık ve acınası bir dünyanın döndüğünü anlatır bize. Sacit Aslan, babasını harcamaktan da çekinmeyerek anlatır o dünyayı... Örneğin ülkeden döviz çıkışının yasaklandığı yıllarda yurt dışına TL çıkarıp döviz alan varlıklı kişiler vardır. Bunların listesini İstanbul Emniyet Müdürü Şükrü Balcı ele geçirir. Listeyi Fahrettin Aslan’a verir. Bu kişilerden tehditle alınan rüşvetler Aslan ile Balcı arasında bölüşülür. Durum ortaya çıkınca Fahrettin Aslan hapse girer. Şükrü Balcı ise ABD’ye güvenlik ataşesi atanır!

Siyasetin ünlü İsmet Abi’si İsmet Sezgin de geçiyor kitapta. İsmet Abi Fahrettin Aslan’ın yakın dostudur. Bir ara Maksim kumarhaneye dönüşecektir. Ancak koşullar uymuyordur. Meclis’ten o koşullara izin veren bir yasa çıkar, 24 saat sonra yürürlükten kalkar. İsmet Abi başarmıştır.

Oflu Osman’ın yeğeni Tarık gelir bir gece Maksim’e. En öne oturur, ceketini iskemleye asar. Muazzez Abacı şarkılarının birinci bölümünü bitirmiş, ikinci bölüm için sahneye beklenmektedir. Saz heyeti giriş yapar. Ama Abacı bir türlü gelmez. Sacit Aslan ne oluyor diye sahne arkasına geçer. Abacı sahneye çıkma şartını söyler:

- Öndeki Tarık denen adam ceketini giyecek...

Giyerdi girmezdi diye tartışma sürerken Sacit Aslan son sözü söyler:

- Sahneye çıkmazsan buradan gidersin

Abacı da noktayı koyar:

- Çıkmıyorum ulan...

Ve o gece Abacı’nın Maksim’deki son gecesi olur...

Ünlü babalar, sahne yıldızları, politikacılar, ünlü patronlar kitapta resmi geçit halindedir.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!..