MSB: "Son bir haftada 39 terörist etkisiz hale getirildi"

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, "Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 39, 1 Ocak 2024'ten bugüne kadar ise 151'i Irak'ın, 247'si Suriye'nin kuzeyinde olmak üzere toplam 398 terörist etkisiz hale getirmiştir" dedi.

MSB: "Son bir haftada 39 terörist etkisiz hale getirildi"

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, son bir haftada yapılan faaliyetlere ilişkin bakanlıkta bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Aktürk, 18 Şubat'ta Türkiye'nin NATO üyeliğinin 72'nci yılına ulaşacağı belirterek, NATO'nun değerlerini ve sorumluluklarını paylaştıklarını, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de NATO'ya önemli ve belirleyici katkılarda bulunmaya devam edeceklerini söyledi.

Bu çerçevede, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Brüksel'de gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katılım sağladığını kaydeden Aktürk, "İttifakın savunma ve caydırıcılığının güçlenmesi kapsamında NATO'nun komuta ve kuvvet yapısına sağladığımız destek ile toplantı gündemindeki konularda görüş, beklenti ve temennilerimizin vurgulanacağı toplantılarda, Sayın Bakanımızın mevkidaşları ile görüşmeler yapması da planlanmaktadır" diye konuştu.

'GAZZE İÇİN 240 TONDAN FAZLA İNSANİ YARDIM MALZEMESİ SEVK EDİLDİ'

Ardından İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına değinen Aktürk, Refah kentine yönelik saldırılardan endişe duyduklarını dile getirerek, saldırıların devamı halinde Gazze'deki trajedinin çok daha vahim boyutlara taşınacağını vurguladı. İsrail'in saldırılarını durdurması için uluslararası toplumun gerekli adımları atması gerektiğini işaret eden Aktürk, Filistin meselesi adil bir sonuca kavuşturulmadan bölgede kalıcı bir barışın mümkün olmayacağını söyledi. Bugüne kadar Türkiye'nin Gazze'ye yapmış olduğu yardımları da paylaşan Aktürk, "Ülkemizin Gazze'ye yönelik insani yardımları kapsamında ilgili kurumlarla koordineli olarak 14 Şubat'ta bir A400M uçağımız ile 1,2 ton tıbbi malzeme ve 12 sağlık personeli bölgeye ulaştırılmış, 49 hasta ve 106 refakatçiden oluşan toplam 155 Gazzeli kardeşimiz daha ülkemize getirilmiştir. Gazze için bugüne kadar Hava Kuvvetleri'mize ait 18 uçakla 240 tondan fazla insani yardım malzemesi bölgeye sevk edilmiş, ülkemize getirilen Gazzeli kardeşlerimizin sayısı ise 876 olmuştur" diye konuştu.

'1 OCAK'TAN BUGÜNE 398 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ'

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), tehditleri kaynağında bertaraf etmeyi öngören 'Terörle Mücadelede Yeni Güvenlik Konsepti' çerçevesinde, sürekli ve kapsamlı operasyonlar gerçekleştirerek terör örgütlerine büyük darbe vurduğunu bildiren Aktürk, "Başta PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleri olmak üzere her türlü tehdit ve tehlikeye karşı mücadelesini artan bir baskı ve yoğun bir tempoda sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri'miz; Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 39, 1 Ocak 2024'ten bugüne kadar ise 151'i Irak'ın, 247'si Suriye'nin kuzeyinde olmak üzere toplam 398 teröristi etkisiz hale getirmiştir. Geçtiğimiz hafta içerisinde Irak'ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 2 PKK'lı terörist, Habur'daki hudut karakolumuza teslim olmuştur. Teröristler için tek çıkış yol, Türk adaletine teslim olmaktır" dedi.

'24 BİN 537 KİŞİ HUDUDU GEÇEMEDEN ENGELLENDİ'

Sınırlardan yasa dışı geçişlere yönelik mücadelenin de sürdüğünü bildiren Aktürk, "Teknolojik vasıtalarla desteklenmiş fiziki güvenlik tedbirleri ve tesis edilen çok katmanlı emniyet sistemi ile korunan hudutlarımızda son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 253 şahıs yakalanmıştır. Yakalanan şahıslardan 8'i terör örgütü mensubudur. 3 bin 448 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Böylelikle, 1 Ocak'tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 1146'ya yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 24 bin 537 olmuştur" diye konuştu.

'MUHTELİF MİKTARDA ARAÇ TSK ENVANTERİNE GİRDİ'

Envantere giren yerli ve milli savunma sanayi ürünleriyle ordunun imkan ve kabiliyetlerinin sürekli artırıldığını kaydeden Aktürk, "9 Şubat'ta 'Tanklara İlave Yetenek Kazandırılması Projesi' kapsamında milli sistemlerle yetenek kazandırılan ilk M60T tankı, Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde düzenlenen törenle Kara Kuvvetleri'mizin envanterine dahil edilmiştir. Ayrıca Kara Kuvvetleri Komutanlığı'mızca muhtelif miktarlarda DROPS (Tekerlekli konteyner taşıyıcı araçlar), Nefer kuleli zırhlı muharebe aracı ve temel eğitim helikopterinin muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır" dedi.

TUZLA PİYADE OKULU OLAYINDA 'ASKERİ DİSİPLİN' VURGUSU

Öte yandan MSB kaynakları, Tuzla Piyade Okulu'nda yürütülen soruşturmayla ilgili olaya karışan ve Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilen personel hakkında 'Silahlı Kuvvetlerden Ayırma' kararı verildiğini hatırlattı. Kaynaklar, olaya ilişkin adli süreçten elde edilecek belge ve bilgilere göre diğer süreçlerin de işletileceğini aktardı. Kaynaklar, TSK'nın askeri disipline aykırı ve askeri hiyerarşiyi bozan hiçbir kişi, olay ve duruma müsamaha göstermeyeceğini bildirdi.

F-16'LARIN TÜRKİYE'DE ÜRETİLMESİ KONUSUNDA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Bakanlık kaynakları, F16 tedarik ve modernizasyon sürecine ilişkin ABD'deki kongre onay sürecinin 11 Şubat 2024 tarihinde tamamlandığını hatırlattı. Kaynaklar, şubat ayı sonuna kadar ABD'den teklif ve kabul mektuplarının Türkiye'ye iletilmesinin beklendiğini belirterek, mektupların incelenmesinin ve ABD yetkilileri ile birlikte projeye son halinin verilmesinin ardından 2024 yılının haziran-temmuz aylarında takvimin yürürlüğe girmesinin beklendiğini kaydetti.

Modernizasyon faaliyetlerinin ve tedarik edilecek uçakların üretim işlemlerinin Türkiye'de gerçekleştirilmesi yönünde görüşmelerin de devam ettiğini bildiren kaynaklar, temin ve modernize edilecek F-16'ların kullanımına yönelik herhangi bir şartın söz konusu olmadığını vurguladı. Kaynaklar, F-35 konusunda ise her iki ülkenin de duruşunda herhangi bir değişiklik olmadığını bildirdi.

DHA